Между прочим, тоже самое противник продемонстрировал и массовыми воздушными обстрелами территории Украины. Достаточно вспомнить о том, как он наращивал количество одновременно применяемых шахедов при том, что максимальный ущерб нанесли все же баллистические ракеты разных типов. Или взять ту же систему РЭБ, которую противник делает все более мощной и широкополосной. А ведь принцип разумной достаточности никто не отменял и правильный подход к этой особенности противника дает ключи для нанесения ему максимального ущерба, как это происходит с пехотой, танками или дронами. Противник повторяется каждый раз и делает это по всем направлениям, а предсказуемость на войне – проявление слабости.

А мы часто наблюдаем некоторые события, которые явно выбиваются из общей канвы боевых действий. Так, с февраля 2022 года ВСУ всегда пребывали и пребывают в состоянии недостатка боеприпасов. Просто в какое-то время этот лимит выше, а в другие – ниже, но избытка не было никогда и потому все то, что летит по противнику в виде снарядов, ракет или дронов, изначально планируется донести точно до поставленной цели. Другое дело, что это не всегда получается, но расходовать боеприпасы по площадям так, чтобы отчитываться за количество выстрелов или израсходованных боеприпасов за какую-то единицу времени, как это было, а возможно и есть у противника, ВСУ никогда не могли. Особенно это касается дальнобойных дорогих и сложных систем, которыми противника достают в его глубоком тылу.

И вот если все это иметь ввиду, то некоторые, довольно сложные в исполнении удары по дальним тылам противника выглядят как-то странно и стоят особняком от всего того, что делают наши военные. Так, мы понимаем, зачем наносятся удары по военным объектам врага, будь то аэродромы или предприятия, завязанные на производстве вооружений. Также нам понятно, когда удары наносятся по вражеской нефтянке, которая необходима для техники противника, и плюс к тому, приносит валюту, которая опять же используется для нужд войны, но в некоторых случаях это не срабатывает.

В таком случае необычным выглядит как минимум два момента. Первый из них состоит в том, что сама цель находится относительно далеко и потому обычным боеприпасом ее не достать. А кроме того, сама цель массивная и о ее полном уничтожении нет и речи. В таком случае можно нанести только максимальный ущерб, а для этого к ней надо доставить очень специфическую боевую часть, чтобы та и нанесла нужные повреждения. 

Второй же момент состоит в том, что даже успешное исполнение атаки остается практически без комментариев ВСУ, хотя и план атаки выглядит дерзким, и результаты его исполнения однозначно положительные. Казалось бы, поражение дальней, дорогой и крайне важной, для противника цели, должно бы стать темой для активного обсуждения, как это было с тем же крейсером москва, к атаке на который часто возвращаются даже спустя два года после самого события. Но в данном случае ничего подобного не произошло, а спустя месяц об этом и вовсе никто не вспоминает. Поэтому складывается впечатление о том, что минимум комментариев или полное их отсутствие говорит о том, что само описание цели, которое легко найти в Сети, уже может пролить свет на цель этой операции, а также на то, как вообще возникла идея такой атаки.

(Окончание следует)

23 коментар до “Детали и наблюдения за ними (Часть 2)”
  1. Можливо кацапський реб і розвивається лише екстенсивним шляхом, але за деякими даними, він зробив неефективним ряд засобів, які використовували ЗСУ. Найгірше, шо в цьому переліку зокрема M30/M31 (80км снаряди до хімарсів). І поки що залишаються ефективними лише атакамс. Ефективність дорогих 155 снарядів Excalibur впала до 10 відсотків.
    посиланння на допис на WP від 24.05.2024:
    https://www.washingtonpost.com/world/2024/05/24/russia-jamming-us-weapons-ukraine/

    1. деякі цитати з допису на Оперативний ЗСУ
      ***
      російські засоби РЕБ через вплив на системи супутникового наведення роблять деяке високотехнологічне озброєння США неефективним в Україні, – WP

      🔴 За даними видання, Сили оборони припинили використання певних типів західних озброєнь після того, як рівень ефективності різко впав.

      🔴 Це підірвало здатність України захищати свою територію та змусило офіційних осіб звернутися за допомогою до Пентагону, – пише видання

      🔴 Також мережа російських систем РЕБ та ППО загрожує українським льотчикам, деякі російські системи перешкоджають навігаційній системі літаків.

      🔴 Здатність росії боротися з високотехнологічними боєприпасами має далекосяжні наслідки для України та її західних партнерів — потенційно забезпечуючи план для супротивників, таких як Китай та Іран — і це одна з причин того, що москва перехопила ініціативу та просувається на полі бою, – додали у виданні.

      🔴 Шість місяців тому, після того як українці повідомили про проблему, Вашингтон просто припинив постачання снарядів Excalibur через високий відсоток відмов, заявили українські чиновники на умовах анонімності.

      🔴 Військове командування України підготувало звіти з осені 2023 року по квітень 2024 року та передало їх США та іншим сторонам, сподіваючись розробити рішення та встановити прямий контакт із виробниками зброї. В інтерв’ю українські посадовці описували занадто бюрократичний процес, який, на їхню думку, ускладнив шлях до терміново необхідних коригувань для вдосконалення неефективної зброї.

      🟢У випадку з авіабомбами JDAM виробник надав покращену версію і Україна продовжує їх використовувати.
      ***
      https://t.me/operativnoZSU/146596

    2. тобто, підтверджується використання все тої ж свинособачої тактики: для них головне не точність, а щоб було багато. Похибка бомби вимірюється сотнями метрів? Та дрібниці, головне що вони дешеві, їх багато і руйнування і жертви вони у будь-якому випадку спричинять. Потрібно 10 снарядів проти одного західного, шоб кудись поцілити? То вони примітивні і дешеві.
      Тому вкластись в реби, тим більше західні партнери активно допомагають кацапам усією потрібною електронною комплектовкою, яку ті самі не можуть виготовити, щось таке зліпити, аби діяло широко і потужно – і виявляється, що це діє. Особливо якщо ці реби достатньо потужні, щоб ставити їх поза територією України.
      Далі, якщо вийде нівелювати переваги точності, та намагатись спустити противника на рівень використання примітивного озброєння, де у свинособак велика кількісна перевага.

      Доки буде діяти заборона на удари по всіх об’єктах на болотній території, які мають хоч якесь відношення до військових, доки не буде засобів для ураження кацапського впк – важко сказати, як бути.

      1. Читатель :
        25th Травень 2024 о 10:35

        західні партнери активно допомагають кацапам усією потрібною електронною комплектовкою
        =======
        яку ж гидоту ви пишете!
        докази в студію будь ласка.
        по перше – те що кацапи активно та за великі гроші обходять заборони й скуповують компоненти зовсім не свідчить про те що “західні партнери активно допомагають кацапам”.
        по друге – панна Ісабель (Isabelle Khurshudyan is a foreign correspondent based in Kyiv) головним чином отримувала матеріал для своєї статті який пройшов купу зелено/опових фільтрів.
        висновки робіть самі – чи так вже всемогутній кацапський РЕБ як про його пишуть.
        ДУМАЙТЕ!

        1. Не хочу зайвий раз згадувати про те, що в кожній збитій ракеті знаходять стільки контролерів та процесорів від провідних виробників, що як жартували в одній карикатурі, якщо витягти з кацапської ракети всі імпортні елементи, то залишиться металева труба. Гаразд, спишемо на складнощі “експортного контролю”. Хоча, було б бажання.
          Можна не згадувати зайвий раз, що, наприклад, представництво Texas Isntruments принаймі в 2023 році діяло на болотах.
          Але ось, будь ласка. Досить детальний аналіз від інформнапалму, від 20.05.2024.
          https://informnapalm.org/ua/alabugaleaks-chastyna-3/
          Всім відома nvidia, постачання процесорів для “ШІ”, орієнтованих на розпізнавання об’єктів. Постачання компаніям,точно афільованим з так званою “єлабугою”. (центр виробництва шахедів на болотах). Запрошення представників цих компаній на велику міжнародну nvidia із технологій ШІ.
          Sony – постачання спеціалізованих камер для дуже чіткої фото та відеозйомки. Вже не раз писалось, що у розвідувальних дронів свинособак дуже покращилась оптика.
          створені прокладки для постачання на болота продукції Intel, Fujitsu, Siemens.
          І це ж тільки верхівка айсберга.

          1. На Украину не наложены никакие санкции, можно покупать все что угодно и производить все что угодно. И нет никаких ограничений на нанесение ударов украинским оружием.
            Почему каждую ночь не стартуют десяток баллистических ракет 15A18 украинского производства с десятью боеголовками каждая? Где десятки дивизионов Гром-2? Где Ольха-2? Почему мы жалуемся, что нам не дают применять 777 в Харьковской области? Почему не пригнали пару сотен Богдан? Ольха-2 круче Хаймарсов.

            Я между прочим вижу очередной хайп, даже 2 – “вот будут F-16” и “дайте нам бить по территории противника”. Ну вот прибудут F-16. Их вклад будет примерно таким, как Абрамсов. Дадут бить по территории противника – выхлоп будет такой же как и с “контрнаступом”. Ну то есть будет сплошное разочарование, сделают виноватыми союзников “дали мало, не тогда и не того” и будет очередной хайп “дайте нам вот это”. Этого хайпа будет достаточно, чтобы сознательные украинцы продолжали гибнуть на фронте, а население продолжало делать вид что войны нет и этому самому населению делать ничего не нужно.

            То что на каждое новое средство поражения достаточно быстро появляется противодействие – это для кого-то новость? Я вас поздравляю, в следующий раз когда будете прятать голову в песок, отойдите туда где пол бетоннный. То что купить сотню микропроцессоров на черном рынке совсем не проблема никто не догадывается. Та же названная вами nVidia поставляет продукцию тем компаниям, которые не в санкционном списке. И никто никогда не интересуется, кто в соучредителях компании. Хотите проверить списки акционеров любой американской компании? Вы там обязательно найдете хоть русскоязычных, хоть русские фамилии, да хоть русских граждан. Украинских кстати тоже. В контракте написано “реэкспорт запрещен”. И вот продается товар в какую-то компанию в Гонконге, откуда товар уходит в мордор. После обнаружения этого больше этой компании ничего не продается, но оно и не нужно, компания закрывается и открывается новая в Гонконге, или в Сингапуре, или… в Киеве. И все продолжается. То что из Украины в мордор идут комплектующие для военной техники – для кого-то откровение?

            Но естественно гораздо проще сидеть на попе ровно, обвинять союзников и требовать чего-то там от них. Причем они совершенно не обязаны не просто что-то там давать или чего-то не давать мордору, они вообще никак не обязаны вмешиваться в эту войну. Только потому что эта война идет не где-то в Африке, в посреди Европы, напрягает всех вокруг и побуждает помогать Украине.

          2. 2Andriy: о, саме подумалось, де це ви 🙂
            До речі, наскільки я знаю, в Україні немає і ніколи не було свого повного циклу виробництва ракетного палива. Єдиний хімічний завод займався міксуванням з компонентів. Єдиний пороховий завод був подалі від “вражеской граници”, відповідно зараз він опинився практично коло кордону з болотами. І якщо він дійсно там, де офіційно вказано, то туди неодноразово прилітало. Також там був ще один об’єкт, куди приітало ще влітку 2022 року. Данілов стверджував, що в Україні порохи не виготовляються.
            А світові виробники пороху дуже залежать від Китаю, який активно допомагає болотам.

          3. Керосин и кислород – тоже ракетное топливо.
            15A18 использует гептил и амил.

            А то что порох и ракетное топливо в Украине не изготовляются… Так и ракеты в Украине не изготовляются. И снаряды не изготовляются. Ничего не изготовляется. Только Майбахи размножаются делением.

            “о, саме подумалось, де це ви”

            Я всегда на боевом посту и палец всегда лежит на кнопке.

          4. так, це тільки верхівка айсберга ну то що?
            те що продукція надходила й буде надалі надходити через мережу прокладок це не новина.
            те що є люди які готові заради грошей (а тим більш – великих грошей – згадайте цитату членіна про капіталістів та мотузку) постачати компоненти теж не новина.
            до тих пір доки буде усвідомлено усіма що росія, іран, китай та кндр є ворогами цивілізації це буде продовжуватися бо – “внізапно” виявляється що особисто постачальнику та сама елабуга зі всіма її потрохами не є особистим ворогом а джерелом прибутку.
            й хто ж з їх буде з власної волі різати курку що несе золоті яйця? це ж вам не хуйло у випадку з газпрьомом…
            аби ви не впадали в розпач “всьопропало” подумайте краще над тим що захід таки відслідковує як та через кого йдуть ці самі постачання й готує раптову ліквідацію більшої частини цієї розгалуженої мережі.
            це робота не дуже помітна ззовні, кропітка й повільна але вона йде по багатьом напрямкам продукції.

          5. 2Andriy:
            ще, з приводу F-16. Зрозуміло, що срібною кулею вони самі по собі не стануть. Потрібен, вибачте за примітивну банальність, комплексний підхід – авіація, ракети більшої дальності, більше ППО, відсутність снарядного голоду.
            І певно ніхто не чекає, що з F-16 через тиждень візьмуть в облогу москву. Але є сподівання, що вони доможуть відігнати чи приземлити кацапські су-чки з кабами, особливо, якщо буде підтримка аваксу. Як і сподівання, що вони допомагатимуть під час ракетних обстрілів, принаймі проти крилатих ракет у тих регіонах, де особливо сумно з ППО. Додаткова перевага цих літаків – широка номенклатура ракет для них.
            Що стосується зняття заборони на удари по болотній території, то мене просто дивує. що ви вважаєте це несуттєвим. На мою думку, це дуже важливо. Не може боксер перемогти, якщо в нього одна рука прив’язана, а другою рукою він має прикривати обличчя, але ні в якому разі не бити у відповідь. Якщо буде можливість хоча б бити по аеродромах в радіусі досяжності атакамс, це віджене кацапську тактичну авіацію досить суттєво. А для неї це критично. Зайві десятки кілометрів, з навантаженням півтори тонни – це суттєва амортизація носіїв, це вища вірогідність їх падіння і ширше плече, на якому відбудеться черговий “нештатний сход боеприпаса”. Це неможливість вільно накопичувати сили перед лінією кордону.
            І це все тільки в “ближньому” радіусі.

          6. “Але є сподівання,”

            Во-во, точно также была надежда, что вот зайдут Абрамсы и мы точно врага погоним, у них же есть широкая номенклатура снарядов.
            F-16 – это просто замена сокращающемуся парку МиГ-29, не больше и не меньше. То что сейчас делают МиГ-29 будут делать F-16, не больше и не меньше. Как МиГ-29 боролись с ракетами, так и F-16 будут с ними бороться, может немного эффективнее, но не принципиально. Точно так же как и МиГ-29 они будут “отгонять сушки с кабами”. Ну может слегка эффективнее. Не надейтесь, что как появятся F-16 так все сушки испугаются и перестануть сбрасывать кабы. Но стоимость летного часа F-16 минимум в два раза больше, а потеря F-16 и его пилота будет намного болезненнее, в том числе в части пропаганды. Точно так же как и 777 с Панцергаубицами в 22-м, да и наверное сейчас тоже, примерно 50% из них будут постоянно небоеспособны и находиться на ремонте в Польше по причине нашего неумения их обслуживать и отсутствия необходимых условий для ремонта. Точно так же они будут применяться на небольшую часть их реального потенциала – “- Какое училище? – Оренбургское… Ускоренный выпуск. – Ясно… Взлет-посадка…”(c)

            “Що стосується зняття заборони на удари по болотній території, то мене просто дивує. що ви вважаєте це несуттєвим.”

            Я считаю не несущественным, а чересчур разрекламированным, ровно как “контрнаступ”.

            Ну вот Британия разрешила. И что?
            Да и официальная позиция US Department of State – “Мы не науськиваем украинцев бить по кацапской территории, они сами решают как воевать”. То что заявляет старший помощник младшего уборщика Пентагона – не имеет совершенно никакого значения. US Department of State – это министерство иностранных дел, они и только они, по поручению Президента и на основании решений Конгресса, могут вести переговоры с иностранными государствами и ставить условия что можно делать, а что нельзя. Какие существуют непубличные договоренности или как это все предоставляет кабинет Zермаков – это другая история. Вам не приходило в голову, что именно Zeрмаки могут обвинять союзников “нам не дают воевать” в своих собственных целях?

            Да даже если не разрешили. 777 и Хаймарсы бьют по врагу в Херсонской области, Богданы и Ольхи – в Харьковской и Сумской. Ой! Я же забыл, Богданы и Ольхи мы не производим, потому что они нам не нужны.

            Проблема не в F-16 и не в разрешении бить, проблема в украинской власти и в приоритетах. Если в приоритетах стоят выборы Ze со слугами урода и утилизация самой активной части украинского общества, а потом сдача страны, то даже F-22 и томагавки не помогут. Да хоть Звезда Смерти и эскадра Звездных Крейсеров.

          7. 2SoldatYdachi :
            25th Травень 2024 о 12:23
            ***
            те що є люди які готові заради грошей (а тим більш – великих грошей – згадайте цитату членіна про капіталістів та мотузку) постачати компоненти теж не новина.
            до тих пір доки буде усвідомлено усіма що росія, іран, китай та кндр є ворогами цивілізації це буде продовжуватися бо – “внізапно” виявляється що особисто постачальнику та сама елабуга зі всіма її потрохами не є особистим ворогом а джерелом прибутку.
            ***

            так, ви праві, нажаль. Хочеться сподіватись, що праві і у цьому:
            ***
            аби ви не впадали в розпач “всьопропало” подумайте краще над тим що захід таки відслідковує як та через кого йдуть ці самі постачання й готує раптову ліквідацію більшої частини цієї розгалуженої мережі.
            це робота не дуже помітна ззовні, кропітка й повільна але вона йде по багатьом напрямкам продукції.
            ***

        2. Але ж суть не тільки в тому, хто допомогає або не бажає перекривати канали постачання, business as usual.
          Суть в тенденціях. Що стосується ефективності кацапських ребів – вже кілька разів писали європейські видання про серйозні перешкоди навігації на території Польщі та частково Балтійського моря з центром створення завад десь в окупованому Кенігсбергу.
          80км хімарси дійсно стали помітно рідше використовуватись. І навряд чи закінчились всі більш-менш серйозні цілі в радіусі 80км.

          Окремо питання, ви вірите, що зелень запустила шумову завісу? Щось сумнівно.

  2. Кто в теме поясните. Есть противолокационные ракеты, подавляющие радары противника. Почему подобным нельзя накрыть станцию РЭБ, которая так же можно излучает и пеленгуется на раз?

        1. Украинские противорадиолокационные ракеты тоже существуют. Некогда их производил Луч.

  3. To SoldatYdachi:
    “яку ж гидоту ви пишете!
    докази в студію будь ласка”
    Я слідкую за його коментарями, воно завжди таке пише

    1. Воно – подивіться у зеркало.
      Примітивна у вас розвага – слідкувати за чиїмось коментарями.

      1. “Примітивна у вас розвага – слідкувати за чиїмось коментарями” – Якщо майже у кожному такому коментарі образа і незадоволення діями та допомогою західних партнерів, то така писанина одразу ж кидається в очі

    2. Просто есть люди которые все делают сами и благодарны за любую помощь.
      А есть такие, которые сидят и ждут когда им принесут на блюдечке с голубой каемочкой и вечно недовольны, что им принесли не то и не тогда.

Коментарі закриті.