Итак, два дня Киев подвергался массированным обстрелом баллистическими ракетами. Столько баллистики по столице за один заход еще никогда не летело, и ни для кого не секрет, что до целей они не долетели только благодаря нашим зенитчикам двух комплексов ПВО, европейскому SAMP/T и американскому MIM-104 Patriot. Также известно о том, что ряд европейски стран уже объявили о дозакупке американских систем ПВО, но некоторые пошли еще дальше.

Польская оборонная компания Military Aviation Works No. 1 S.A. (WZL1), чья штаб-квартира находится в Лодзи, а производственные мощности там же и в Демблине, в основном специализируется на ремонте различной военной авиатехники. До последнего времени она была известна именно своей ремонтной базой для самолетов и вертолетов, но с недавних пор она активно участвует в программе создания национальной системы ПВО, известной под названием Висла. Речь идет о формировании эшелонированной системы ПВО, где дальний контур обороны обеспечивают комплексы Patriot. 

Но именно в плане внедрения новых систем обороны, будь то танки, ПВО или что-то еще, Польша активно использует опыт Индии, стараясь адаптировать новые системы к своим промышленным и производственным возможностям. Так, некоторые изделия, например – некоторые виды боеприпасов, полностью производятся в Польше, а в некоторых программах, Польские производители участвуют в рамках кооперации. И вот стало известно о том, что указанная выше компания получила сертификат от Lockheed Martin Global, Inc., (LM) на производство композитных конструкций для пусковых установок Patriot.

Компания уже сертифицирована американским производителем в части ремонта и обслуживания этих установок, а получив следующий сертификат – уже включается в процесс производства самих систем. Представитель Lockheed Martin уже заявил о том, что компания получила целую лавину заказов после того, как установка отлично показала себя в Украине и потому польское предприятие будет получать субподрядные контракты на изготовление деталей к установкам, которые собираются в США. Вот так, шаг за шагом, поляки идут к полному циклу производства актуальных систем вооружений. 

Ранее этот путь прошли те же Япония и Южная Корея, и теперь они способны самостоятельно изготавливать практически всю номенклатуру вооружений, необходимых для собственной армии, а кроме того, Южная Корея активно продает свою готовую продукцию зарубежным потребителям. В частности, та же Польша закупает южнокорейские САУ, танки и самолеты, а прямо сейчас решается вопрос о закупке субмарин.

Второй пример – из Швеции. Война в Украине показала, что ранее были сделаны преждевременные выводы о том, что основная огневая мощь, в современной войне, ложится на авиацию, а вот артиллерия и тем более легкие противотанковые средства, постепенно уходят в прошлое. Как оказалось, практика опровергла эти выводы и спрос на современные ПТРК улетел до небес. Это касается шведских противотанковых комплексов Carl Gustaf , которые производит компания Saab. Особенно интерес к этому комплексу подпрыгнул после того, как были получены подтверждения уничтожения этим средством, новейшего российского танка Т-90М.

Компания сообщила, что обеспечена заказами на 2024-25 годы и текущая версия комплекс Carl Gustaw M4 уже заказана более чем десятком стран. Известно о том, что новая версия комплекса чуть короче и легче предшественника – M3, поскольку были применены новые материалы, для изготовления самой пусковой установки. Между прочим, продукцию этого производителя покупает и Пентагон, а это о чем-то да говорит.

В общем, даже не получив прямой угрозы, вменяемые страны начали вооружатся. У нас же выплачивают какие-то дикие премии прокурорам, к их празднику, платят невменяемое содержание судьям, которые так и не перестали брать на карман, ну и себя зелень тоже не обижает. Все уже знают, сколько не постеснялся взять из казны спикер ВР компенсации за проживание в квартире тещи. Из этого небольшого обзора, полностью открытым остается всего лишь один вопрос: «Когда же они нажрутся?»

13 коментар до “Наблюдения и соображения 14.12.23 (Часть 3)”
  1. Жоден корупціонер не може”зав”язати”,бо він частка системи і інші “коллеги” його повинні будуть вбити,як слабку ланку та із власной безпеки. Системна корупція викорінюется тільки ПОВНОЙ заміной УСІХ працівників. Як неспрацьовуе часткова зміна персоналу ми вже бачили на прикладі поліціі.

  2. На вопрос автора: «Когда же они нажрутся?» ответ знают все вменяемые. – Никогда!

  3. “…остается всего лишь один вопрос: «Когда же они нажрутся?».
    Когда попадётся несъедобный свинец.

  4. Винятково ліхтарна люстрація, кровожерливих мародерів! Це не завдасть шкоди довкіллю і буде наочним прикладом ЦІНИ та КАРИ за ігнорування привладними заходів, які вони саботували щодо підготовки ЗСУ і ДЕРЖАВИ до відбиття московської агресії!!
    Цивільні громадяни не постраждають, відповідно до Регламенту КМУ про кругову безвідповідальність керівників ЦОВВ!

    1. А потім “мудрий, простий нарід (с)”, розігрітий за допомогою олігархТВ медіабл*дями різних мастей та калібрів до кондиції: “Больше нєту нікакіх сіл тєрпєть вотетовотвсьо (с)!”, з диким іржанням: “Хуже нє будєт, зато хоть паржьом (с)!” – знову проголосує на виборах за чергових ідіотів, котрі пообіцяють йому сите та безтурботне майбутнє без зусиль, без праці над собою, і без особистої частки відповідальності для кожного за загальну долю країни…
      Нажаль, демократія і загальне виборче право для всіх – в сучасних умовах є скоріше тормозом для розвитку держави, а не його драйвером.

    2. Офіс простих рішень?
      В Китаї хабарників розстрілюють і що хабарництво зникло?

  5. Кирил Данильченко ака “Ронін”….з фейсбуку
    “Легко отримати 2 млн снарядів від США й 600 тисяч від європейських країн і казати, що це війна дронів.
    Одночасно розгортаючи мінні поля дистанційно снарядами, сікти противника касетами, завдаючи ударів високоточними снарядами по «торах» і «буках», випалюючи половину роти танків «бонусами».
    Природно, все більше запитань до виробників – нам треба 10 тисяч дронів на місяць ще навесні; зараз цифри вже 40 тисяч — ніхто особливо не соромиться малювати нулики.
    Якщо на одне вдале ураження є 5–7 промахів, розрядів акумулятора, втрати зв’язку, посадки антидроновою рушницею, збиття (та їх збивають з автоматів і дробовиків), то не можна просто збільшити кількість операторів і пташок, щоб наростити успіх.
    Бо цикл підготовки до вильоту, 15–20 хвилин на політ й атаку займатиме більше людей, ніж у вас штурмує окопи. На підготовку до вильоту, на перезаряджання акумуляторів, спорядження СВУ, охорону позицій.
    Плюс не враховують розвитку РЕБ, у тому числі мобільного на броні й переносного, того, що все більше FPV стають нічними, що забивають цивільні частоти – ви можете наростити виробництво, а бажаного ефекту вже не буде.
    Під час обстрілу площинних, групових, маневрових цілей, штурмових груп, які швидко перетнули нейтралку, дрони не будуть ефективні, ними не можна поставити вогневий заслін, викликати на себе, сховавшись у бліндажі, поставити дими.
    Тому снаряди критично важливі.
    Снаряди — це ультимативна річ: з моменту промислової революції артилерія завжди мала вирішальний вплив на перебіг бойових дій.
    Багато хто вважає, що Перша світова війна була лише забігами піхоти на кулемети й колючий дріт і багатомісячним довбанням артилерії по квадратах. Але це не так.
    Під час Кайзершлахту, вирішального наступу армії Німеччини на західному фронті 1918-го, використали 1,8 млн снарядів, а фронт прорвали вглиб на 84 км — німці стояли біля Парижа.
    Вони тоді ефективно застосували вогневий вал для піхоти, штурмові групи, котрі обходили й ізолювали вузли оборони, кілька відділень у складі взводу — кулеметне, гранатометне, штурмове.
    Замість тижнів обстрілів, коли резерви підтягували в смугу інтересу супротивника, атаку розгортали першої доби, а вогневий вал ішов попереду.
    Використовували «фарбовану стрілянину» — газові снаряди «жовтого хреста» (іприт. — LB.ua), що змушували знімати маски протигазів, і «синього хреста», що вражали легені (суміш на основі отруйних речовин, що спричиняє кашель і чхання. — LB.ua), одночасно застосовували шрапнель.
    Тобто завжди була еволюція бойових дій у процесі війни.
    І снаряди виготовляли мільйонами штук, міни — мільйонами штук.
    Величезна частина лендлізу у Другій світовій війні — порох, вибухівка й прекурсори до них. Половина порохів СРСР — це постачання Заходу.
    Для прориву використовували мінометні дивізії: сотні мінометів у смузі наступу 20–30 км — так робили і американці, і РСЧА.
    Дощ зі снарядів по тактичному тилу, позиціях ПТО, бліндажах, шляхах підвезення.
    Зараз європейські підприємства планують вийти на випуск мільйона снарядів у середині 2024 року. У розширення втричі інвестує Фінляндія (там спільна з Норвегією компанія Nammo). Франція, Німеччина, Іспанія.
    Усі, хто на ринку.
    Ба більше, йде кооперація і в країнах НАТО, наприклад, з Канадою. Загалом 2,5 млрд євро на закупівлю боєприпасів, плюс окремо інвестиційні пакети.
    Терміни навчання персоналу відомі на прикладі США – коледж у Кемдені на нарощування GMRLS готує спеців у дво-трирічному циклі, причому там зростання з 600 осіб до 1000, а не мобілізація на десяток нових підприємств.
    Плюс виробництво пов’язане з печами гартування, з правильним охолодженням, дефіцитом порохів, підривників, підготовлених фахівців — неможливо просто взяти й наростити вольовим зусиллям виробництво в галузі.
    США вклали у 155 мм снаряди півтора мільярда й нарощуватимуть, але результати будуть через місяці.
    Американці в 1990-ті могли виробляти на рік 400 тисяч снарядів. Після двох років інвестицій і набору людей плани наступного року — робити 280 тисяч.
    100 тисяч на місяць, трохи більше ніж 1 млн 200 тисяч на рік – це перспектива 2025 року. Закрити те, що віддали Києву за 19 місяців кампанії.
    І ще – нам не вдасться нескінченно їхати на солідарності західних країн.
    І ми не можемо далі кивати на те, що вони в НАТО чи ЄС повинні мобілізуватися: 4,5 млн українців у ЄС, беріть і мобілізуйтеся, беріть вік 18-25, мобілізуйте, використовуйте жінок як операторів РЛС, зв’язок, водіїв, заправників, операторів дронів, а вивільнених чоловіків – на важкі роботи.
    Настав час дорослішати, а не слухати солодкий популізм.
    Потрібно нарощувати своє виробництво снарядів і мін: зараз у ЄС мешкає 800 тисяч чоловіків-українців за програмою захисту біженців — цього цілком достатньо, і щоб розгорнути виробництво там, і щоб набрати персонал сюди за гроші.
    Є підприємства Укроборонпрому, де у фахівців зарплати по 80–100 тисяч гривень, цілком собі польські, конкурентні зарплати в промисловості.
    Є сотні ПТУ, приватних металообробок, миловарень, млинів, хімічних підприємств, які можуть брати участь у кооперації.
    Є покинуті шахти, бомбосховища заводів, різні тунелі й технічні поверхи, щоб ховатися.
    Можливість здійснювати стратегічні бомбардування була вже чотири покоління тому (з часу ударів дирижаблями по містах) – але це не означає, що ніхто не запускав заводів, бо їх бомбитимуть.
    І бомбили – виробництво нафти в Плоєшті, підшипників у Німеччині, синтетичного палива, винищувачів малого радіусу.
    Але вивести з ладу їх було дуже важко, плюс виробництво завжди досягає рівнів до ударів, за лічені місяці.
    Ми всерйоз говоримо: у 2024 році інвестуємо у виробництво стрілецьких боєприпасів, у нас в Україні лише приватники й західні гроші — а цього замало.
    Мало чого — дев’яти років? З 2017 року півтора мільярда на завод стрілецьких боєприпасів переносити на наступний рік і так в’їхати майже у 2024-й – можемо, вміємо, практикуємо.
    Тож фортифікація, наголос на високоточних західних боєприпасах, нарощування своїх мін і снарядів, щоб стримувати й контратакувати, отримання авіації, робота над помилками й очікування, коли ВПК запрацює і в них, і в нас — ця зима мине під тиском росіян з нашою роботою над помилками.
    Поки що час є, кризу з мігрантами в США вирішать, ЄС нарощує допомогу Україні, ми не будемо сам на сам з ворогом. Треба багато працювати в актуальних реаліях.”
    Більш детально тут: https://lb.ua/society/2023/12/14/588770_pro_virobnitstvo_snaryadiv_zahodi_y.html?fbclid=IwAR0mypuZjyp-BhOOLoTQmeJLQTsQ-y4ypVxghuwbl46KMpbQ05i-NQarWi8

    1. А позбавляти агресора грошей замість отого всього, що ви перерахували не пробували? Адже війна —це гроші, гроші і ще раз гроші. А ввести ембарго на поставку насіння, хімікатів, ветеринарних препаратів, інкубаційних яєць, комбікормів та багато дечого іншого, що потрібно для виробництва продуктів харчування у сучасних умовах і чого рашка не виробляє категорично, теж не пробували? А це могло б поставити їх на коліна за рік. Ба, навіть загроза такого ембарго дуже прочистила б мізки. А якби ще не реагувати як амеби на конфлікти, що їх генерує рашка, а самим генерувати їх, от хоча б на кордоні Таджикистану, у Чечні чи Дагестані, що трохи відтягнути орківський військ з України, то й взагалі війна б закінчилась за місяць. Раніше ЦРУ дарма хліб не їло і вміло такі речі робити. Бо я бачу декому дуже воювати сподобалось. Особливо в теплі,далеко від фронту ще й піднімаючи економіку після ковіду за рахунок військових замовлень.

  6. Один из ТК сегодня с утра опубликовал инфу про работу испанских органов. Сегодня они конфисковали дачку военкому Одессы, который сейчас в СИЗО. Домик на 857 м2, с территорией, еще один домик для каких то занятий. Блин, это как же нужно было брать все эти годы, чтобы такое заработать на взятках!

  7. Давайте,якщо сказали А ,то не будем Б. А ще краще Д. ” Дозор” це українська розробка бронемашини , яку президент обіцяв тисячами.На жаль вона померла,практично не вспівши народитись.Поляки ,на основі ліцензії,розробили “Осцилу” , яка була дещо краща. Але про неї також не дуже чути.Потім ми побачили ” Тритон” виробництва “Кузні на Рибальському”. Також чомусь не зайшло. Кажуть,що ціна була завищена .Але то таке. У нас же тільки зараз гребуть.А раніше всі чесно заробили свої не дуже великі гроші.

  8. Сегодня была инфа от рашки, что ночью они сбивали дроны в калужской и московских областях. И больше никакой конкретики, как обычно на протяжении дня. Может связано с пресухой хуйла, хотят показать что все ок.

  9. Путин во время прямой линии 14 декабря.”, по его данным, сейчас в войне против Украины принимают участие 617 тысяч россиян. Но при этом на фронте 244 тысячи мобилизованных и 486 тысяч добровольцев, которых набрали с начала года. Кроме того, с самого начала еще была армия вторжения, которая оценивалась в 250 тысяч военных. Суммарно это дает 980 тысяч.”- Путин буквально признал безвозвратные потери в количестве 363 тысячи человек. И это с учетом уволенных по возрасту мобилизованных (40 тысяч человек) – по его словам”, -, по данным Генштаба ВСУ, с начала войны было ликвидировано 343 тысячи российских захватчиков. А знаете за что сидит гиркин ? За фразу “лучше бы он молчал”.
    From here -> https://www.youtube.com/watch?v=VriAlVYEZwA

Коментарі закриті.