Классический анекдот про трусы и крестик так и оставил открытым вопрос о том, что же выбрал главный персонаж этой повести, а между тем, эта история обыгрывает легкую форму биполярного расстройства, когда один и тот же пациент одновременно ощущает себя и Наполеоном, и бутылкой алкоголя, пусть и с таким самым названием. Если оглянуться вокруг, то легкую форму такого расстройства можно увидеть практически на каждом шагу. Например, в Украине повышены тарифы за электроэнергию и это поясняется тем, что враг атаковал и разрушил большую часть ТЭЦ и ГЭС в Украине.

 В общем, если взять только этот факт, условно – крестик, то все выглядит логично и оправданно, хоть и неприятно в том плане, что в общем, такие критические проблемы должно решать правительство и в целом – государство, поскольку это – именно его функция и ради этого избираются и назначаются различные высокопоставленные деятели, но в который раз мы видим бездеятельность власти, а проблемы перекладываются на плечи народа. Проще говоря, свое невежество и свой запредельный непрофессионализм эти деятели решают единственным известным им способом – за чужой счет.

Справедливости ради надо отметить, что подобные вещи демонстрирует любая популистская власть и не только зеленого цвета. И в общем, это не вызвало бы того самого эффекта, о котором было сказано выше, если бы не одно «но». Вот это повышение тарифов имеет одно, основное объяснение – критическое состояние нашей энергетики. То есть, электроэнергии не хватает, а издержки на ее генерацию становятся катастрофически высокими. Но вот в это же самое время в Сети появляются данные о том, что ту самую дефицитную электроэнергию прямо сейчас контрактуют на экспорт. 

И тут возникает вопрос о том, что может быть не все эти самые энергетики в курсе того, что сложилась такая критическая ситуация? Или опять же в Сети появились данные о том, что плюсом к совершенно нескромным и явно не соответствующие ситуации зарплаты руководители энергетики дополнили еще менее скромными «бонусами» по два миллиона гривен, видимо, за невыносимо профессионально устроенную работу, которая и привела к повышению тарифов. Тут надо определиться, либо кризис и экономия на всем, в первую очередь – на золотых парашютах, либо энергетикой руководят люди с биполярным расстройством.

Или взять Верховну Раду. Сколько уже было скандалов по поводу того, что депутатов оппозиции не выпускают на какие-то мероприятия, а вот товарищ Арахамия, невзирая на те самые причины, по которым не выехали другие депутаты, катается в Вильнюс и назад, через Амстердам, где шляется по кабакам и демонстрирует ту самую биполярку. И ведь эта тема засветилась только потому, что его там кто-то увидел, снял и выложил в Сеть. Все эти критические ситуации, которые как раз и должны разруливать эти пациенты, их вообще никак не касаются, они живут без проблем и ограничений, получая компенсацию за аренду жилья у тещи, причем – даже не шевельнув ни единой складкой сала на портрете.

У них, в собственных Версалях под Киевом, и свет постоянно есть, и погреть жирки на белом песке – раз плюнуть. Если внимательно присмотреться к этой зеленой массе, то ни одна из тех острых проблем, которые сейчас переживают украинцы, их вообще никак не касается. Они сделали все, чтобы их это не беспокоило. Они себя забронировали, они себе вывалили зарплаты, которые даже для богатых стран выглядят перебором, они катаются по миру когда хотят и куда хотят, а за пять лет настолько обросли движимым и недвижимым имуществом, что уже подумывают о том, почему х имена еще не упоминает Форбс? Но сейчас речь не о них. Есть куда более замечательный сюжет в стране-агрессоре, который разворачивается прямо сейчас.

(Окончание следует)

33 коментар до “Цвета биполярки (Часть 1)”
  1. Головний посил той,шо влада себе дискредитувала та робить то щодня.Тому люди вірять усіляким фейкам,бо не можуть іх від реальних дій влади розрізнити. Ось де правда; “У ТЦК за гроші відмазують від мобілізаціі” та друге повідомлення “Одесскому военкому Борисову объявили о подозрении в незаконном обогащении на сотни миллионов гривен и умышленном уклонении от несения службы. Он пытался сбежать от следствия, при этом использовал элементы конспирации – менял номера телефонов, автомобилей и т.п., местонахождение.” Перше чи друге повідомлення ІПСО РФ?

    1. Так друге підтверджує перше. Він брав хабарі, звідти гроші. Але його арешт а) не означає що він сяде б) що хабарі перестали вимагати. Скоріше, як після майдану- таксав росте “за ризики”

      1. А “У ТЦК за гроші відмазують від мобілізаціі” насильно? А це ж іще один вимір біполярки.

  2. Достаточно сравнить две даты – когда начались отключения электричества и когда были попадания по генерирующим мощностям. Разницу в две недели сначала пытались объяснить похолоданием, потом потеплением, потом пасмурной погодой, потом плюнули на объяснения и просто подняли тарифы.

  3. Ви тут неоднократно розказували хто і що є смертельною небезпекою для України. А тепер знову як з неба звалилися. Може пора вже сценарії усунення смертельної небезпеки обговорювати?

    1. От і я думаю, що Порох особисто і за підтримки Евросолідарнос і міг би ініціювати створення Уряду Національного Порятунку. Але тоді вибори ( наступні) точно мімо. От і міркуй тут,як далі.

  4. > Но вот в это же самое время в Сети появляются данные о том, что ту самую дефицитную электроэнергию прямо сейчас контрактуют на экспорт.
     
    Отут, наприклад, у Мережі можна побачити обсяги імпорту й експорту Україною електренергії по місяцях, і наочно порівняти їх, як між собою, так і між місяцями: https://expro.com.ua/novini/u-travn-ukrana-mayje-vdvch-zblshila-mport-elektroenerg
    І там видно, що експорт у квітні та травні дійсно був, але від був зникомо малим у порівнянні з імпортом. Чому він взагалі мав місце? Цього я не знаю, хоча маю деяке уявлення про те, що електроенергія — це трошки складніша штука, ніж, наприклад, збіжжя, її не засиплеш в силос, щоби використати завтра, чи навіть через декілька годин. До того ж, бувають і пошкодження розподільчої мережі, й можуть виникати ситуації, коли десь є брак електроенергії, десь є надлишок, але передати його весь неможливо.
     
    > Например, в Украине повышены тарифы за электроэнергию и это поясняется тем, что враг атаковал и разрушил большую часть ТЭЦ и ГЭС в Украине.
     
    Ага. І на графіку вище видно, як колосально виріс імпорт. А там ціна ринкова. А не популістська, до якої звикли наші любителі жити за чужий рахунок.
     
    > мы видим бездеятельность власти, а проблемы перекладываются на плечи народа.
     
    І що, тепер народ зайнятий якоюсь діяльність для розв’язання цієї проблеми? Динамомашинки на велоссипедах крутить, щоби забезпечити інших електроенергією? Чи просто обурений, що нарешті настає час платити зв електроенергію її справжню ціну, а не ту, за яку популісти весь час купували його голоси? ЄС скільки вимагав привести ціни до ринкових, але ж ніт, нарід в ЄС хоче, а ринкових цін — не хоче. Так у кого біполярка?

    1. Ось, наприклад, щойно Ісландія (!) збільшила свій внесок до фонду підтримки енергетики України: https://www.mev.gov.ua/novyna/fond-pidtrymky-enerhetyky-ukrayiny-vnesok-islandiyi-zroste-do-ponad-27-milyona-yevro
      Але нарід незадоволений! Чому так мало, що не вдається втримати популістські тарифи?!! Чому Кулеба не висуває ноту протесту?! Недопрацьовує!
      Так?

      1. А знаєте, яка ціна на елетроенергію для населення в Ісландії? 6,87 грн/кВт*год у перерахунку. А українці здійняли ґвалт через підняття, ціни до 4,32 грн/кВт*год! При тому, що Ісландія передає Україні гроші своїх платників податків та платників за електроенергії по 6,87 грн/кВт*год, щоби підтримати українців… Люди, вам не соромно?

        1. Передергивание. Вы еще найдите какой-нибудь удаленный остров в качестве примера. Исландия – очень особый случай. Изолированный остров производит в основном гидро- и геотермальное электричество, что гораздо дороже, чем уголь/газ/мазут и даже атомное. Изолированный остров – нет возможности сглаживать пики и продавать энергию соседям. Ну и цена электричества напрямую зависит от платежеспособного спроса. Исландия – одна из самых дорогих стран. Плюс 70% электричества уходит на производство алюминия (ну вы поняли).

          Украина имеет атомные электростанции по которым кацапы не бьют, практически мертвую индустрию, которая это электричество до войны потребляла, и на четверть уменьшившееся население. Проблема с маневрированием производством во время пиков/спадов потребления. Для этого использовалисть тепловые электростанции, а сейчас – импорт из Европы. И экспорт если мы хотим держать производство на АЭС на высоком уровне. Еще проблема с ЛЭП и подстанциаями, но на цену они не влияют, больше на наличие электричества.

          1. Пересмикування? 🙂 Я обрав Ісландію тому, що новина про збільшення нею домопоги енергосекторові України виявилася крайньою. І так, я перевірив, чи не є їхня ціна електроенергії для населення якоюсь незвичною для Європи, бо ж дійсно, острів, майже заполяр’я, все таке. І Ви знаєте, вона дійсно є незвичною, вона одна з найнижчих. Нижча ціна в Європейському Союзі лише в Болгарії (6,03 грн/кВт*год) та… Угорщині (4,99 грн/кВт*год). І вони все ще вищі через нову ціну в Україні, через яку українці здійняли такий ґвалт та істерику. Болгарія теж одна з найдорожчих країн Європи? А щодо атомної генерації, як щодо Франції де ціна електроенергії 11,24 грн/кВт*год? http://www.cena-pradu.pl/electricity-price.html
             
            Може, ну його, той європейський шлях, бо навіть он у підкацапській Угорщині дорожче? «У москаля добре жити, будем турка разом бити»? Чи ляха, чи фріца, кого там москалеві заманеться бити. Чи як? Що з біполярочкою?

          2. Ну так и выбирайте подходящий пример.

            P.S. А у меня дешевле.

            P.P.S. Кстати то что в Исландии при всех ее сложностях цена электричества дешевле чем в Европе (или в некоторых странах Европы, я все не проверял) говорит нам что в эту цену закладывается много чего кроме собственно экономики.

          3. Дяукю за пораду, наступного разу намагатимуся давати вибірку прикладів, щоби не виглядало як cherry picking 🙂
            До купи, в Норвегії — приблизно 4,45 грн/кВт*год (теж більше, ніж зараз в Україні). І Норвегія — найбільший експортер газу й нафти в світі за межами Близького Сходу.

          4. Норвегия – очень-очень дорогая для жизни страна. Тоже далеко не подходит чтобы быть хорошим примером.

          5. Знаю, я там бував. І менше з тим, вони чомусь не роздають населенню електроенергію нахаляву, хоч у них енергоносіїв — хоч залийся.
            Ну що ж, розгляньмо Туркменістан. Він же дешевий, середня зарплатні орієнтовно 12 тис. грн. на місяць., нижче ніж навіть фіктивна середня зарплатня в Україні. Сюрприз — 13,26 грн/кВт*год. Приблизно втричі дорожче ніж в дорогій Норвегії.

        2. А мені чомусь несоромно. Так, в нас практично залишилася тільки генерація АЕС, яка погано реагує на зміну навантажень під час доби: як показав Чорнобиль, найкращий режим для АЕС з постійним навантаженням: спроби керувати, вимикати, вмикати можуть мати непередбачувані наслідки, – ланцюгова реакція в реакторі стохастичний процес. І добре, що Ви знаєте собівартість електроенергії в Ісландії, але чомусь не знаєте на наших АЕС, хоча це не секрет – 1 (одна) гривня 10 коп. за квт-годину. І зараз це 90% електроенергії, що виробляється в Україні. Взагалі б її нам зараз вистачило, з урахуванням відсутності промисловості та зменшенням населення, але доводиться імпортувати, і можу відповісти за якими цінами – 0.0, бо йде як допомога від ЄС. Так само й обладнання для енергетики йде по тій самій ціні. Проблема зевлади в тому, що ця допомога від ЄС, не готівка, яку можна за звичкою поцупити: кіловат на булку не намажеш. Тому кричимо, що порахували реальний тариф і він 8 грн (при цьому підрахунків ніхто й ніколи не бачив, тут нічого нового, всі попередники діяли так само). Але від великих щедрот встановлюємо 5 грн, – слава сонцесяйному та його пророку в Україні Єрмаку! Звичайно, ці кошти треба кудись списати для переведення на рахунки фіктивних фірм в офшорах. Передаємо їх Енергоатому, 1,50 грн – на виробіток електроенергії, а решту з тарифу “на відновлення генерації” (яку, слава Богу, на АЕС поки ніхто не руйнував) – побудову нових блоків АЕС. З урахуванням відведення територій, проектів, будівництва реакторів потрібно років на 10-12, тобто те саме метро на Троєщину (кияни знають) з тим же результом. Так кому повинно бути соромно, – людям, чи чиновникам від електроенергетики, які офіційно отримують зарплати 2-3 млн грн в місяць (зарплату голови правління і називати не хочуть). Цікаво, коли в нас електроенергетика зруйнована, то для чого нам всі ці високооплачувані керівники?
          І на закінчення невеличке питання: якщо нам кажуть, що виробництво електроенергії на АЕС погано покриває максимальні навантаження (що правда) через що й існують відключення, то чому в нас і в ночі, коли навантаження мінімальні, зберігається той самий режим відключень?

          1. > на наших АЕС, хоча це не секрет – 1 (одна) гривня 10 коп. за квт-годину.
             
            А на французьких?
             
            > І зараз це 90% електроенергії, що виробляється в Україні.
             
            А у Франції — 70%.
             
            > Тому кричимо, що порахували реальний тариф і він 8 грн (при цьому підрахунків ніхто й ніколи не бачив, тут нічого нового, всі попередники діяли так само).
             
            А от цього треба добиватися. Щоби було про що говорити з цифрами в руках. А не так, «взагалі». І це, між іншим, одна з функцій опозиції.

  5. Не підкажете, яка середня зарплата в Ісландії і в нас? В євро?
    Чи може Ісландію бомблять, люди втрачають житло, а сім’ї годувальника?
    Чи може пан отримує зарплатню тисяч в 50 і йому пофіг?

    Лана Зеркаль для вас – авторитет?

    Дипломатка, юристка, колишня заступниця міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Лана Зеркаль заявила, що підвищення тарифів на електроенергію не пов’язане з ремонтними роботами. За її словами, європейці повністю сплачують ремонт.

    “Ті ж самі європейці виділяють для України на ремонтні роботи вже два роки сотні мільйонів, і при потребі ці якраз видатки можуть бути збільшені. У бюджеті України від Світового банку лежить 200 млн на проходження зимового періоду, підготовку, саме на ремонтні роботи, грантів, а вони ще можуть це збільшити на 300, якщо ми попросимо позику під дуже маленькі відсотки, але цього не робиться, замість цього збільшуються тарифи”, — пояснила Зеркаль.

    Я не проти ринкових цін, але за умови адекватних, європейських зарплат,
    І тим більше не під час війни, найбільшої з Другої Світової, де воюємо ми одні, хай нам і допомогають.

    1. Зарплатню, пане, не отримують, її заробляють. Власними зусиллями. Бранням на себе відповідальності. Зусиллями, спрямованими на власну освіту, постійними. А отримують — халяву.
       
      В Ісландії середня зарплатня на місцяць після сплати податків порядка 119 тис. грн. В Болгарії, де електроенергія по 6,03 грн/кВт*год (дешевше в ЄС лише в Угорщині), середня зарплатня після сплати податків порядка 24 тис. грн. А пан зможе назвати середню зарплатню в Україні, де світить всю зарплатню й платить всі податки лише лох? Навіть фіктивна середня зарплатня в Україні 18 тис. грн., і 6,03*18/24 все одно більше за новий тариф в Україні, і це виходячи з фіктивної середньої зарплатні в Україні! Так хто зажерся?
       
      Лана Зеркаль для мене авторитет, дякую. Європейці виділяють Україні гроші на ремонтні роботи, і їх можна покрити за цей рахунок всі — чудово. Але тарифи на електроенергію в Україні й раніше були дотаційними й популістськими. І на це європейці, підозрюю, грошей не виділяють, і не виділятимуть. Чи повинні, негідники? Чи Зеленський з Кулебою погані, недостатньо ефективно клянчать, чи вимагають?
       
      Під час війни, кажете? Не під час тієї, де фронт дорікає тилу, що тил живе, як наче війни немає? І тут тил таки нарешті почав трохи відчувати війну — халява почала обламуватися. Ґвалт! Істерика!
       
      Що з біполярочкою, шановні?

      1. Біполярочка – це коли хтось заперечує все, що не відповідає генеральній лінії його партії: або за звичкою, або – 20 баксів, це завжди 20 баксів. І не треба тільки байок, як під час війни бідна влада одна-однісінька тримає і тил, і фронт, а народ зажерся. Ага, бідному неголеному бомжику всі заважають, і всі винуваті. Бо й на заході ці репризи вже приїлися, і Блінкін особисто терміново їде до Києва щоб:
        1) врозумити тупий народ, що зажерся від отримання 4000$ середньої зарплати та пенсії;
        2) зупинити велике крадівництво влади під час війни.
        Неправильний тезис викреслити, щоб не було біполярочки.

        1. Мене, знаєте, дуже складно звинуватити у симпатіях до Зеленського, і його команди. 🙂
          Але починати завжди треба з себе. Та на цьому питанні нарід щось занесло. 🙁

      2. “середню зарплатню в Україні, де світить всю зарплатню й платить всі податки лише лох?”
        Тобто, вчитель, медсестра, найманий працівник у Ахметова чи Пінчука не “світить всю зарплатню й не платить всі податки”? Чи це робить Ахметов з Пінчуком? А ці дурні повинні відповісти за Пінчука?

        “Але тарифи на електроенергію в Україні й раніше були дотаційними й популістськими.”
        А що, є розрахунки, що ціни саме такі? Хто дотував, Ахметов чи Суркіс?

        Зелені ідіоти нестримно потужні у своїй недоумкуватості.

        1. Вчитель — репетиторство. Чи всі все світять? Медсестра — вам підказати? Особливо коли довідка потрібна для того, щоби від чогось відмазатися. Найманий працівник у Ахметова чи Пінчука — так, але ж Ахметов та Пінчук — прокляті олігархи? Знову біполярочка?
          Хоч для ІТ зробили Дія.City, що тепер їхня така ласка, що вони легалізувалися (сподіваюся). Але в мене було питання — а за що такі привілеї? Можуть звалити в ЄС? Ага, так їх і чекали всіх в ЄС на ЄСівські зарплатні, зараз. :-/ Хіба що в Індонезію, може.
           
          В мене розрахунків дотаційності нема, вони є в Енергетичного співтовариства: https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3783826-pricinou-borgiv-za-elektroenergiu-e-vikrivlenna-rinku-ekspert.html
          Хто дотує? Я не знаю. Якщо уявити схематоз, що частина електроенергії продається промисловості за кеш чи через офшорні гаманці, а записується на борги ніибито населення (яке ж нібито таке зубожіле), то дотує в кінцевому підсумку МВФ. А йому воно не посміхається, зненацька.

          1. “Енергетичного співтовариства…” ім. каломойського.
            “Хто дотує? Я не знаю.”
            То навіщо розмазувати тут зелене гімнякання?
            “Ахметов та Пінчук — прокляті олігархи? Знову біполярочка” (???). Дядьку, що то було – бузина?

          2. > “Енергетичного співтовариства…” ім. каломойського.
             
            Хіба? https://en.wikipedia.org/wiki/Energy_Community
             
            > “Хто дотує? Я не знаю.”
            > То навіщо розмазувати тут зелене гімнякання?
             
            Не зелене, як бачите. Чи гімнякання — так, звісно, халява і корупція — українське все, і будь-які засоби добрі, щоби їх зберегти, хоч навіть і «гімнякання». 😉
             
            Мало? Ось іще від ОЕСР, сторінка 32: https://www.oecd.org/eurasia/competitiveness-programme/eastern-partners/Monitoring-the-energy-strategy-Ukraine-2035-UKR.pdf
             
            Нумо, затягніть пісню, що всі ці європейскі організації зводять на Україну наклепи за корупцію, а Ви навіть не розумієте, за що мова. 😉 Буде дуже по-зеленому, по-верещучому. 🙂

        2. Але якщо виключити корупційні схематози, то дотує населення якраз промисловість, тобто, якраз Ахметов і Суркіс. А промісловості зараз, як зазначив вище пан YuriY, нема — і нарід щиро дивується, а чого ж це його ніхто не дотує??? Біполярочка?

  6. О, колеги, нова тема для біполярочки: https://biz.censor.net/news/3493123/rada_pidtrymala_doplaty_dlya_chynovnykiv_za_rahunok_koshtiv_vid_yes
    Вогень! 🙂 Професійність повинна бути вищою, а зарплатня — нижчою! (а гроші від ЄС краще роздати «простим людям», вони на них собі пива куплять, і поржуть)
    Щоби корова менше їла, і давала більше молока, її треба менше годувати, і більше доїти! (з москальського мультфільма)

Коментарі закриті.