Від редакції

Очевидно, що час для підсумків правління путіна та його злочинної зграї ще попереду, як попереду і розгляд обставин, які зробили неминучим поточний розвиток подій, але хтось замислюється над цими питаннями прямо зараз і пропонує свої висновки з цього приводу. Ми, як редакція, для себе вважаємо такі дослідження передчасними і тим не менш, колеги надсилають нам свої міркування з цього приводу і ми пропонуємо їх вашій увазі. Але в даному випадку ми не попереджуємо про те, що наші погляди на ці події можуть не співпадати з тим, що написав автор тексту, оскільки власних висновків ми ще не робили і тому порівнювати нема що. Ну а колеги можуть погодитись з цим текстом, чи опонувати йому, а може хтось має геть іншу теорію і тому тут може виникнути цікава дискусія. Отже, текст у тому вигляді, в якому він надійшов на нашу пошту.

***

Автор: Віктор Д.

Від 24.02.22р. я намагався знайти той тригер, який запустив російське «братскоє» військове вторгнення в Україну. Одразу хочу попередити, що це ― не аналітика, оскільки аналітика спирається на вивчення документів, які своєю чергою екстраполюються у якісь обґрунтовані прогнози і настанови. Це ― просто рефлексії на події,що вже відбулися.

Тож я брав якусь подію, крутив її і так, і сяк, і виявлялося, що треба копати  ще глибше. Зрештою, я зрозумів, що корні проблеми знаходяться ще у ті часи, коли Андрій Боголюбський вкрав ікону з Вишгорода, і вивіз її до Суздаля. Тому треба було зачепитись за якісь події, більш наближені до сучасності. І, здається, таку подію я знайшов.

В одному з романів сервільної до влади письменниці Латиніної конфліктували двоє олігархів. Робили все, як годиться: з трупами, рейдерством тощо. Коли конфлікт зайшов у глухий кут, вони пішли «за справедливістю» до верховного арбітра ― президента. І президент (читай, Путін) обох помирив.

Це в книжці. В реальності ж, двоє олігархів правду пішли шукати до Лондонського Високого суду. В ході процеса вони нафарширували свої бригади адвокатів  гонорарами, як качку яблуками; самі привселюдно наїлися лайна, ще й вивернули назовні всю брудну білизну російської влади. Особливо це вдалося Борису Березовському.

Такий підхід до пошуків істини Москві категорично не сподобався і невдовзі олігарх Березовський преставився у власному маєтку. Там же, у Великій Британії. У 2013 році.

У 1978-му році британці пропустили перший удар ― на їхній території вбили болгарського дисидента Маркова. Лондон тоді ковтнув, бо за уколом парасолькою стояв зловісний і потужний Радянськи союз з ядерними боєголовками і найбільшою армією в Європі.

Другий удар по власній репутації ― вбивство Литвиненка ― Лондон проспав.

На третій удар ― вбивство(?) Березовського вже треба було реагувати. Тим більше, що невдовзі була спроба ще одного вбивства ― справа родини Скрипалєй. У 2018 році.

Між комерційною вигодою з продажу нерухомості і репутаційними втратами Лондон нарешті обрав збереження репутації, і російських резидентів почали обмежувати в іхній діяльності у Великій Британії.

Це стало першою тріщиною у відносинах Росії (читай, коператива «Озеро» Путіна) з Заходом.  

24 коментар до “Шлях до війни-1”
  1. Перші тріщини як мінімум на десятиліття раніше пішли Путлеру наприкінці його другого терміну захід не дав гарантій недоторканності чесно награбованого бабла
    Воно образилось і в Мюнхені 2007 році фактично обявило війну заходу

  2. Це добре, що автор згадав про вбивство Георгія Іванова Маркова. Але було ще й вбивство Перепеличного. гельземієм.

  3. Ви виходите з хибних міркувань що московитам потрібен привід для початку війни,але усе простіше та кривавіше. Московитам потрібна неможлитвість вести війну щоб жити у мирі. Пояснюю,коли на кацапіі голод,людожерство,неврожаі іі сусіди сплять спокійно,хіба що жебраків гоняють батогами.А ось коли у царя,імператора,вождя,генсека з”являються хоч якісь людські та фінансові накопичення-чекай великой війни.Приклади самі знайдете у кількості.
    Вони як зграя дикунів,підросло нове покоління парубків-надо робити дрючки та йти на сусідів грабувати та полон пригоняти,а якщо тигр-людожер жере по людині з іх зграі кожен тиждень -тут вже не до війни.Наша ж мета,виростити якнайбільше тигрів,та розділить іх плем”я на купки ,щоб вони тремтіли в темряві у своіх печерах,та жрали одне-одного допоки не скінчаться.

    1. З одного боку, так, після розпаду совку, першу спробу окупації Криму харошиє нєпутіни росіяни зробили ще в 1994му. Безлера в Горлівку закинули ще в 2002му році.
      Але в цій статті інший контекст, не про наміри русні, а про першу тріщину у відносинах рашки і Заходу.
      Це також ж спірним, бо тріщало явно ще з часів розвороту Примакова. Але в цілому думка слушна – щодо спільних інтересів еліт Заходу і рашки, і ціну, яку заплатили країни як наша. І роззброєння, і підігрування кольчужними скандалами. І те як Буш прийняв Ющенка, І кнопка “перегрузка”, і закривання очей на дії русні наприклад в Іспанії і Сакартвело.
      14й рік, взагалі важко уявити як наша армія, дипломати, влада з Порохом і Турчиновим вивезли всі ці “стандарти ВВС” і юрбу орбанів та меркельі тієї старої білявої суки від ОБСЄ, що ще як у війні 2008 року підігрувала рашці, так і пізніше, після вторгнення 2014 року.
      Тому дійсно цікаво було б визначити момент коли еліти заходу (точніше лише їх частина) визнали, що рашка це гній. І цей момент був явно значно пізніше 14го року.

      1. Борис Джонсон наприкінці 2020-го на питання кореспондента про його найбільше розчарування в році, що відходить, заявив, що дуже помилявся, бо розраховував, що з Московією можна мати справу.

  4. На расєє завжди повага була пов’язана зі страхом . Як на зоні . “Нас баялісь і уважалі” – головний спогад про совок . Як тільки хтось їх перестає боятись , це сприймається як погроза .

  5. Якщо йти лінією автора, то легко припустити, що вихід Великобританії з Євросоюзу був заздалегідь продуманим кроком у контексті сьогоднішньої війни.

    1. А якщо згадати хто виводив Британію з ЄС, то висновки будуть протилежними.

  6. А як можна, на Ваш погляд, трактувати, з точки зору кремля, вивід кораблів НАТО з Чорного моря і евакуація посольства США з Київа напередодні 24.02.22?

    1. Как то, что украинская Ze-власть уже сдала Украину и не собиралась слушать союзников и готовиться к войне. Соответственно и союзникам тут делать нечего. Ну разве что завезти оружия для партизанской войны.

      1. Так наши дорогие союзники всегда давали оружие “для партизанской войны” и не более. Чтобы, не дай Бог, Украина не выиграла “начисто”. Разве это не очевидно всем сейчас? А сейчас вообще перестали, неужели эта позорная комедия, что длится в США, только ради того чтобы сэкономить эти 60 миллиардов? Похоже что да… Байден уже вошел в историю как самый позорный Президент, что ж поделаешь, значит так хотелось… Причем, очевидно ведь что Украина воюет за то, чтобы не пришлось воевать американским солдатам, но то ли “экономия перевесила”, то ли желание “сохранить другу воадимиру лицо”, историки в будущем разберутся, если те историки будут конечно… Потому что США сейчас делает все возможное чтобы, предав союзника, повести дело к мировой ядерной войне потому что упырь Украиной не наестся. Та может и черт с ним, человеческая цивилизация настолько прогнила, что дальше уже почти что и некуда? Если сотрудники ООН являются “по совместительству” и боевиками хамас, а Гуттиереш удивленно хлопает своими свинячьими глазками, а его эта презренная “оона” не сносит с поста, значит все всех устраивает? Одно утешает, бежать с Земли некуда и в данном случае это плюс, все эти мрази, что сдали человечество упырям, как и сами упыри, останутся здесь и сдохнут тоже, консервов в бункере может быть много, но когда то да закончатся. Может “дельфины, вышедшие на сушу через миллионы лет” будут умнее и человечнее…

        1. Да-да, именно Байден виноват, что украинцы выбрали себе правительство, которое “надо просто перестать стрелять” и “в мае на шашлычки”. То самое правительство, которое на предупреждения о неминуемом нападении отвечало “не нагнетайте”. То самое правительство, которое само сдало все что возможно. Которое за два года войны так и не мобилизовало страну и не наладило свое военное производство.

          На самом деле когда армию обеспечивают волонтеры, а воюют добровольцы – это и есть партизанская война.

          Или вот:

          https://t.me/BerezaJuice/41248
          https://t.me/BerezaJuice/41249

          Или вот такое:

          https://t.me/oleg_leusenko/24374

          Но виноват конечно Байден, у которого есть (была) ограниченная сумма и в пределах этой суммы нужно выбирать что важнее – сухпайки и форма или F-16.
          Помнится, уже не раз предупреждали, что такое будет, что трамписты заблокируют всякую помощь, причем уже год прошел, когда они взяли контроль над Палатой Представителей и начали все блокировать, но вместо мобилизации все деньги ушли на Ze-марафон. А виноват конечно же Байден. К слову, ни Байден, ни Трамп не обязаны заботиться интересами Украины. И если Байден в пределах имеющихся у него денег помогал Украине, то Трамп будет помогать московии. Но виноват конечно Байден.

        2. > Так наши дорогие союзники всегда давали оружие “для партизанской войны” и не более. Чтобы, не дай Бог, Украина не выиграла “начисто”. Разве это не очевидно всем сейчас?
           
          Так наша найзеленіша влада знищувала нашу зброю, армію, і її позиції, й скільки би зброї на заміну знищеної нею їй не подарували, збиралася передати її всю кацапам, хіба це не було всім очевидно з 2019 року?

          1. Тому так, виходили з того, що допомагати зброєю доведеться партизанам. Яким доведеться битися як проти кацапів, так і проти зеленої влади, яка радесенько пепед ними капітулює.

  7. По молодості. ніяк не міг зрозуміти – за що ж вони так ненавидять нас . Адже ж “брати-словяни?” “Українські буржуазні націоналісти” було найбезневинніше. А наприклад почитати запроданця Я Галана , то важко повірити, що в одній людині вміщається стільки злоби. Вже потім прийшло розуміння,які вони брати і тим більше словяни. Але 14-й і тим більше 22-й навіть у дурному сні не снився.Тепер,думаю багатьом пост-совкам (як я) стала зрозуміла вся сутність цього болотного звіра. Гірка наука, але мусимо засвоїти урок. І брати вони тільки тим хто підкорився .Старші.

  8. Питання до автора, коли “простіше” для рф було зробити “київзатридні” – в 2014 році, чи в 2022? У що вперся клин російської свині, що прийшлося “самолічно” приймати рішення про СВО? Якщо виходити з того, що попереду всієї агресивної політики йдуть гібридні дії фсб, гру, а вс рф позаду й усі операції готуються роками, то мабуть кінчик спецслужб гібридного вторгнення, загарбання зламався. Тоді коли? Захопити Україну з її потенціалом, це одне, а перейти в режим суцільного знищення нашої країни, це вже не перший варіант загарбання.

    1. У 2014 знищення держави було зупинено військовою хитрістю Порошенка, який перехитрив ворога мінськими домовленостями. За що і досі відгрібає люту ненависть від “мудрого наріду”. Не дав статися “Бучі та Маріуполю” у масштабах всієї країни – ату його, “баригу, який розбагатів на війні у 146 раз, вбивши перед цим брата”. Думаєте вони перестали в це вірити зараз? Аякще, щаз!

  9. Щодо саме першості можна і посперечатись, але сама стаття цікава.
    Прохання до Віктора Д.: пишіть, будь ласка, ще!

  10. За останні два століття Захід, особливо Британія та Франція звикли панувати в світі. Це панування встановлювалося різними засобами, не гребували і військовими. З тієї пори, коли Іспанія розорилася, у британців залишився лише один суперник – Франція. До цього “клюбу” колонізаторів вони не пустили навіть Німеччину, що вже казати про Росію. Так сталося, що під час 2-ї СВ вони змушені були признати США, як рівню, і навіть, як лідера. Але це було і все.
    І ось, через 2 століття, приходить такий собі російський шнир і каже їм: “Ану, посуньтеся, я теж хочу царювати”. Грошима вони з ним поділилися, бо гроши для них ніщо. Але поділитися реальною владою, та ще й на тлі висхідного Китаю, це вже було занадто. Обама ще мав надію, що якось цей жевжик вгамується, коли йому дали можливість продемонструвати свою силу на найближчих сусідах. Але воно не вгамувалося, а полізло далі і вище, почало погрожувати. А до війни в Європі вже давно ніхто не готувався. На їхнє щастя він попер на Україну, а не на країни Балтії. Поталанило людям

  11. Версія з Боголюбським здається ближчою до істини 😉 Ще 20 років тому доктор математичних наук з Інституту кібернетики Глушкова вирахував, що війна між Україною і Росією неминуча. І ключова причина в різниці між європейським менталітетом українців та азіатським менталітетом росіян. Оскільки математик був етнічним русським і навіть вірив в деякі ідеї комунізму, то був дуже засмучений своїми результатами. Та кібернетики Глушкова ніколи не помиляються в своїх розрахунках…

Коментарі закриті.