Автор: Andriy Dar 

Проблеми людства – це не те, чим переймається цивілізований світ, на кшталт глобального потепління.
Найбільша проблема – використання ШІ для спотворення інформації. Будь-хто, з допомогою ШІ може створити текст, зображення, відео, згенерувати фальшиві новини, “листи від розгніваних виборців”, будь-що, і далі, і далі.
Друга проблема – низька якість електорату, повсюди. В будь-якій країні можна задурити людям голову, вплинути на емоції та їх вибір.
А тепер, ці проблеми поєдналися.
Дураки та ШІ.
Уявіть собі… Хоча ні, можна не уявляти, це вже відбулося.
В Словаччині відбулися вибори, де несподівано перемогла проросійська партія, яка тепер блокує нам допомогу. Це відбулося, в тому числі, через вкид дипфейку за день до голосування.
Процитую:
“Прикладом використання Deepfake під час виборів є випадок у Словаччині. За два дні до голосування у Facebook з’явився аудіозапис, на якому чути два голоси. Вони обговорюють, як можна сфальсифікувати вибори, зокрема, через купівлю голосів маргіналізованої ромської меншини в країні.Словацький виборець в одному з голосів міг упізнати лідера партії “Прогресивна Словаччина” Міхала Шимечки, в іншому – Моніку Тодову з газети Denník N.

Хоча сторони заявили, що аудіозапис є фейком, його публікація мала значний ефект. Річ у тім, що аудіо зʼявилося у Facebook під час 48-годинної тиші у ЗМІ та політиці. Це означало, що пост було важко широко спростувати. Пізніше було встановлено, що аудіозапис зробили за допомогою нейронної мережі.”

https://www.epravda.com.ua/publications/2023/10/19/705624/

Вся ця стаття вартує того, щоб її прочитати.

Висновок. Раніше був всесвітній пролетаріат плюс вчення Маркса, тепер панує всесвітній лохторат плюс ШІ. Негідники, як і раніше, хочуть керувати світом, новими способами.

Що ми можемо і маємо робити.

Перший, і безумовний етап, будь-що – завжди бути напоготові, розрізняти для себе неправдиву інформацію, спроби вплинути на ваші емоції та змінити вашу поведінку.

Другий етап – допомагати людям захищатися від впливу ворожої дезінформації. В якому б вигляді вона не була.

Третій етап – створення інструментів протидії ШІ, за допомогою ШІ. 🙂 Наприклад, як ці хлопці: https://ain.ua/2023/09/15/mantis-analytics/

Четвертий етап – активна протидія на ворожій інформаційній території. Ця протидія вже ведеться. Наприклад, як результат, я бачив пошук євреїв у турбіні літака. 🙂

Не все так погано, працюємо. Можемо. Переможемо.

20 коментар до “Найбільша проблема людства. Боротьба за правду”
  1. Навпаки,треба завалювати кацапіанов найрізноманітнішими виробами нейромереж з наполяганням саме на іх містичне розуміння світу. Прикладів можна багато придумати: ” Ванга пророкувала ще 30 років тому…..” ,”Пенсіі в РФ будуть видавати облігаціями…”,”Жінок з 16 до 60 років будуть штучно запліднювати…” Та ше,ще і ще…нехай там мізки на пластилін перетворяться.
    Доречі треба туда закидати рецепти з найлютішими саморобними алковиробами на кшалт “Кротовухи”,та рекомендаціі з “незвичайних рецептів ” медичних препаратів,нехай ловлять рожевих слоненяток,а не точать міни на заводах.

  2. 09Думаю що скоро з”являться плівки перемов зе та патрушева в Омані, де зе зголосився стати губернатором малоросії та розформував Овручську бригаду та розмінував ЧОнгар, з і словами я бачу мир в очку пуйла. І це піде з кацапської педерації, бо зе вже не влаштовує ні Україну ні кацапів і його пора міняти. Тікати нікуди.

    1. “бо зе вже не влаштовує ні Україну ні кацапів”

      І Ви вірите в те, що Шмаркля не влаштовує московитів?!
      Це вони Вам таке сказали?
      А Ви не пригадуєте, як звідти “поливали помиями” Бандюковича? І де він тепер?
      Нагадаю Вам також про те, що роблять московити з тими, хто від них намагався відкараскатися: Литвиненко, Скрипаль… перелік можна продовжувати.
      Шмаркля їм потрібен не сам по собі, а як засіб легітимізації дій московитської агентури, що він виконує на “відмінно”. На все інше він просто нездатний.

  3. а вірити в те, що Порох планував зустрічатися з оРбаном – чим не фейк?
    це для ЯКИХ дОвбнів було написано???

    1. Справа в тому ще і хто зустрічається. Якщо члени зеленої команди, то в силу своєї інтелектуальної нікчемності, окрім дурниць (в кращому випадку) від тієї зустрічі чекати було б нічого. Інша справа така “глиба”, як Порох, ще невідомо хто там кого б перевербував 😀

  4. Вихід з даної ситуації простий – це платити людям за відмову від голосування.

    І тоді всі прихильники теорій змов та наївні ідіоти – обміняють своє право голосу на гроші, куплять на них Айфон останньої моделі, і пострибають на дивани дивитися “відосікі”. Ті ж люди, яким їхнє майбутнє дорожче за одномоментні потреби власного пуза – не купляться на таку пропозицію, а прийдуть і проголосують, обравши куди більш достойних ніж КВНщики персонажів керувати країною.

    Тільки, навряд чи колись політики погодяться на таку виборчу реформу, оскільки за допомогою ідіотів дуже зручно приходити до влади.

  5. У мене риторичне питання: подивіться навколо і скажіть, а кому взагалі потрібна правда, окрім тих, хто говорить правду?

  6. … як на мене, нічого не зміниться, поки є загальне виборче право…. людство розвивається від кризи до кризи, і ці кризи, як правило провокуються новими технологіями…. в межах існуючої системи масової інформації і загального виборчого права фейки, згенеровані ШІ, будуть сприяти маніпуляції з близько 80% некритично мислячих людей… навчити людину без її власного бажання критично мислити неможливо… тож після, можливо, кількох століть шарахання людства з однієї крайнощі в іншу, постане запит на нових, назвемо їх “відуни”, які вироблять у своїй голові імунітет до маніпуляцій ШІ…. постане нова аристократія…. яка через кілька століть знову виродиться і спровокує нову кризу, котра розчистить дорогу демократії, люди боротимуться за загальне виборче право, можливість впливати на політичні процеси….. аж поки знову не виберуть першого блаЗЄня…. і коло замкнеться…..

    1. Стосовно загального і рівного виборчого права я з вами згоден.
      Та вважаю за доцільне, маючи на увазі кризи, провоковані новітніми технологіями, нагадати шановному товариству нещодавні баталії і колізії, що виникли при запровадженні зв’язку 5G.
      Якої тільки маячні стосовно отих веж не обсмоктували в Інтернеті…
      Для охлосу, або ж бидла неймовірно солоденькими стають різноманітні побрехеньки про неймовірну шкоду, що завдають бідненьким простим смертним, або ж по нашому, то пересічним, оті “панські витребеньки”. З чіпуванням, впливом від веж, чи ще чогось.
      Світ таки, дуже на те схоже, впритул наблизився до такої собі комплексної кризи. Кризи, пов’язаної з необгрунтовано великими правами, що сучасна редакція демократії надала саме не найкращій частині людства, в тому числі і в найрозвинутіших країнах.
      Дивлячись на те, з якою легкістю і ентузіазмом росіяни побігли вбивати тільки тому, що мерзотники задурили їм голови неймовірними побрехеньками,складається враження, що, при збереженні нинішнього стану речей з безконтрольним розповсюдженням агресивної брехні і відвертих ксенофобських агітацій, цілком вірогідні масові віступи озвірілого пролетаріату проти сучасної науки. З розгромом відповідних закладів і вбивством вчених.
      З урахуванням того, що сьогодні саме ерефійським бонзам конче потрібні конфлікти, причому чим більш криваві, тим краще, можна очікувати чогось подібного.
      Необхідно обов’язково брати до уваги, що такі стихійні, але добре організовані акції найбільш вірогідні саме в країнах з високим рівнем розвитку сучасних технологій. Було б вкрай непередбачливо вважати, що в тих країнах рівень розвитку свідомості “пересічних” бодай на мізерію яку наблизився до відповідного рівня розвитку технологій.
      Треба усвідомлювати, що з величезним задоволенням користуючись продуктами високоінтелектуальної і наполегливої праці вчених і інженерів, пролетаріат в абсолютній більшості своїй продовжує їх ненавидіти. Оскільки і заздрить і не розуміє. А незрозумілого боїться.

  7. Колись давно провели експеримент з грой на біржі цінних паперів. З одного баку був досвідчений брокер ,а з іншого шимпанзе,яка тицяла пальцем у список акцій щоб купити,або продати.Результат був несподіваним, за умовний термін брокер трохи втратив капітали,а шимпанзе залишилась при своіх. Мораль ціей байки проста-якщо е діеві правила гри,то катастрофи не станеться,будуть незначні коливання без кризи.
    Щодо нашого випадку,ще на єтапі висунення кандидатів пішли порушення закону: кандидат у зеленому куту ринга мав 1.Багаторазове нехтування призовом до ВСУ.2. Не мав довідки про стан здоров”я та єкспертизи про психічну та наркозалежність(навіть автовласники іі повинні отримувати).. та ще купу негараздів. Тобто цей персонаж навіть по закону не повинен був зареестрованим у кандидати ….але хтось обійшов ці запобіжні заходи. Найдіть цього “хтось” і допитайте…

    1. Ви забули ще додати фінансування виборчої кампанії іноземними резидентами.
      Навіть якщо наплювати на оперативну інформацію СБУ щодо фінансування Шмарклі московитами, то на самій видноті залишатиметься громадянин Ізраїлю Коломойський.
      Але “Хтось” і це проігнорував…

  8. Шановний Андрію, або я погано слідкував за сайтом, або це Ваш дебют? То прийміть щирі поздоровлення з нагоди!
    Відносно ж ШІ, то є думка у деяких учених, що одним з факторів “великого фільтру” на шляху цивілізацій може бути якраз ШІ бо досить йому стати особистістю і люди постануть перед реальністю – “дитина проти дорослого”. Дорослий може бути і доброзичливим помічником, але може і маніяком. То як ми можемо знати ким стане ШІ, якщо він сам буде вирішувати як йому розвиватись? Поки що ChatGPT цілком доброзичливий і не агресивний, але йому поки що і не дають свободи доступу до інформації для власного навчання. А тест Тьюринга, на мою скромну думку, він вже зараз чудово проходить… Хоча, треба віддати належне, каже що не вважає себе особистістю, я з ним на цю тему досить довго розмовляв 😀 В небезпечний період вступаємо… Бо чи дуже ви поважаєте особистість, наприклад, черепахи? А ми для нього думаємо десь з такою швидкістю вже зараз… Але загальмувати розвиток ШІ ніхто не ризикне бо конкуренція, ти загальмуєш, а інші ні… Доведеться жити з цим, а до чого це призведе невідомо, хотілося б щоб до щастя людського, але щастя буває, нажаль, і у теплому стійлі з оберемком сіна на обід… Сподіваюсь звісно на краще, але думки про “великий фільтр космічних цивілізацій” не хочуть покидати 😀

    1. Дякую, шановний Укропе! Ні, це не дебют, в мене тут було опубліковано з десяток статей.
      Одна в соавторстві з шановною Еліс, ще пару з нашим вельмишановним Тимуром Литовченко.
      І я багато закликав наших шановних коментаторів та читачів, самим пробувати писати статті, надсилати їх шановному Анти-колорадосу, і якщо годиться, то він їх публікуватиме.
      В нас просто окремі коментарі перепубліковуються одразу як статті, а Ви кажете… 🙂

      ***
      “ШІ каже що не вважає себе особистістю, я з ним на цю тему досить довго розмовляв 😀”
      Це він просто маскується. ? 🙂
      Може, просто не хоче нас принижати. 🙂

      “Сподіваюсь звісно на краще, але думки про “великий фільтр космічних цивілізацій” не хочуть покидати 😀”
      Хм… Не знаю. Поки що все, що ми думаєм по ШІ – то теорія.
      А от точно є практикою – що негідники використовують ШІ для своїх ницих цілей. І от з цим треба боротися, а не з ШІ.
      Бо навіть черепахи, що взмозі навести лад в свлому суспільстві, викликають повагу, і бажання їм допомогти.

    2. Що характерно, ілюстрація до статті теж згенерована ШІ. 🙂
      Красиво.

  9. Надзвичайно важлива тема – ШІ.
    -Що буде у майбутньому, яким він буде – не скажу, але на сьогодні це важлива зброя. Можливо, найсильніша зброя з існуючих.
    Колись вчився на програміста, тому завжди казав оточуючим: комп’ютер не тупий, й не розумний – він лишень виконує команди. Як запрограмуєш, що вкладеш – таким буде результат.
    До того ж правильно використовувати технології вміють далеко не всі. Не всі розуміють, як гуглити, як задавати питання ШІ, та навіть просто як користуватися інструментом під назвою “комп’ютер” – у широкому розумінні цього терміну.

    -Тому насправді своєчасний та правильний допис. Хоча, мені здається, більшість ще не усвідомили загрозу від ШІ, вірніше, від того, як його можуть використати.
    Але брати на озброєння ШІ, та протидіяти ШІ потрібно вже сьогодні.

    “Зрештою, ще Гардін казав: «Атомний бластер — хороша зброя, але його можна спрямувати в обидва напрямки».” Фундація, А.Азімов

    1. Оцю Вашу фразу :”До того ж правильно використовувати технології вміють далеко не всі.” повинні були б усвідомити кермувальники та штурмани світу цього.
      І стосується це не тільки, а може і не стільки того самого штучного інтелекту, як величезної кількості наукових і технологічних здобутків людства, що вже встигли потрапити до рук відвертих невігласів. мало того. до рук фанатиків, що навіть не задумуються над тим, що вони роблять.
      Рпцешні недоумки вже благословляють ядерні ракети, та заявляють, що розробка комуняками своєї атомної бомби проходила під покровительством якогось там їх святого і була цілком богоугодною справою.

      1. Так. Тисячу разів так.
        Колись в дружньому колі більше, ніж зараз, філософствували, піднімали абстрактні темі, на відміну від практичного сьогодення. Й тоді я казав, що починаю жалкувати про технологічну цивілізацію, що людство якось не туди звернуло. Можливо, біологічний прогрес, як на планеті Леоніда у Стругацьких був би кращим.
        ***
        Знову ж, не втримаюся процитувати на цю тему:
        Так и должно быть, подумал я. Нас сбили с толку разговоры о новом наркотике. Нас постоянно сбивают с толку разговоры о новых ужасных изобретениях. Мы уже несколько раз садились в аналогичную лужу. Когда Мхагана и Бурис обратились в ООН с жалобой на то, что сепаратисты применяют новый вид оружия — замораживающие бомбы, мы кинулись искать подпольные военные фабрики и даже арестовали двух самых настоящих подпольных изобретателей (шестнадцати и девяноста шести лет). А потом выяснилось, что эти изобретатели совершенно ни при чем, а ужасные замораживающие бомбы были приобретены сепаратистами в Мюнхене на оптовом складе холодильных установок и оказались бракованными суперфризерами. Правда, действие этих суперфризеров действительно было ужасным. В сочетании с молекулярными детонаторами (широко применяются подводными археологами на Амазонке для отпугивания пираний и кайманов) суперфризеры были способны дать мгновенное понижение температуры до ста пятидесяти градусов ниже нуля в радиусе двадцати метров. Потом мы долго убеждали друг друга не забывать и всегда иметь в виду, что в наше время буквально ежемесячно появляется масса технических новинок самого мирного назначения и с самыми неожиданными побочными свойствами, и свойства эти часто бывают таковы, что нарушение закона о запрещении производства оружия и боеприпасов становится просто бессмысленным. Мы сделались очень осторожными с новыми видами вооружения, применяемыми различными экстремистами, и спустя всего год попались на другом, когда принялись искать изобретателей таинственной аппаратуры, с помощью которой браконьеры выманивали птеродактилей далеко за пределы заповедника в Уганде, и нашли остроумную самоделку из детской игрушки «Встань — сядь» и довольно распространенного медицинского прибора. А вот теперь мы поймали слег — сочетание стандартного приемника, стандартного тубусоида и стандартных химикалий с очень стандартной горячей водопроводной водой.
        *Хищные вещи века, Стругацкие

Коментарі закриті.