Автор: Володимир К.

Ще у 1955 році Роберт Шеклі написав повість «Квиток на Транай» (Galaxy Science Fiction, Volume 11.1, p. 6-43, October 1955; переклад у збірнику Бібліотека саврємєнной фантастики 1968р., т.16, стор. 163-210).

Описувався устрій планети з ціккавою політичною системою.

Наприклад, вбивство урядовця завжди можливе на будь-якій планеті, за будь-якого уряду. На Транаї намагаються, щоб це було конструктивно. За цієї системи люди ніколи не втрачають зв’язку з урядом, і уряд ніколи не намагається взяти на себе диктаторські повноваження. Тому, що громадянин може звернутися до Громадянської кабінки (Citizens Booth).

Усі урядовці носять офіційний значок (маленький шийний медальйон), який містить певну кількість вибухової речовини. Зарядка радіокерована з Громадянської кабінки. Будь-який громадянин має доступ до неї, з метою висловлення свого несхвалення уряду.

Цей унікальний транайський заклад міститься в невеликій будівлі на тихій вулиці. З великою дошкою, на якій записані імена нинішніх посадовців Транаю та їхні титули. Біля кожного імені – кнопка. Натиснувши кнопку, громадянин висловлює своє несхвалення  посадовою особою. Натиснута кнопка автоматично реєструється в Залі історії та залишає постійну позначку проти посадовця. 

Описується випадок з Верховним Президентом дії якого не схвалили громадяни Траная: медальйон вибухнув раптово і сильно. «Гудмен побачив, що з жахом дивиться на червону, зруйновану голову Борга.»

Звісно, це було викладено майже сімдесят років тому, але спробуємо через призму транайської системи запропонувати рішення розв’язання політичної ситуації в Україні після травня 2024 року, коли з’явився душок простроченості.

Згiдно з Конституцiєю України: “Носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ. Народ здійснює владу безпосередньо і через органи державної влади та органи місцевого самоврядування.” 

В умовах воєнного стану забороняються: проведення виборів Президента України, а також виборів до Верховної Ради України, органів місцевого самоврядування; проведення всеукраїнських та місцевих референдумів; проведення страйків, масових зібрань та акцій.

Однак опитування не забороняються.

Ми знаємо про соціологічні організації, які і в умовах воєнного стану проводять опитування різними методами. Більше того, для цього використовується і державна «Дія».

Вчені миші проводять дослідження сиру і дають відсотки похибок, дослідивши лише маленьку кількість цілого. Для однієї миші сир буде без дірочок, друга буде пищати, що сир це суцільна дірка iз запахом сиру, третя, четверта та п’ята доведуть різне співвідношення сиру та дірочок. Але кожна миша запевнює, що її дослідження найближчі до справжньої ситуації.

Спробуємо відсторонити соціологічних заробітчан.

Виходячи з ідеї Citizens Booth та сучасних інформаційних технологій, можливо провести українське всенародне опитування.

Так. Не соціологічне прогнозування з розрахунками, а саме всенародне.

І не через контрольовану «Дію», а через незалежний міжнародний ресурс.

Наприклад, можна розглядати можливості Microsoft або Google. 

Існують побоювання, що будуть порушені три ключові принципи: таємниця особи, відсутність примусу, можливість контролю голосів.

Ці питання можна вирішити через захищений сайт, наприклад  «Citizens Booth UA», на якому реєструються громадяни України з правом голосу. У процесі реєстрації облікові дані особи зашифровуються, а замість них присвоюється випадково згенерований номер, який і буде фігурувати у процесі опитування.

Облікові дані громадян можуть бути надані відповідними державними установами, а за кордоном можуть бути звірені з даними відповідних імміграційних служб. 

Оголошується опитування на певний строк. І кожний громадянин чи громадянка можуть визначити свій вибір.

За номером кожна людина може перевірити стан свого голосу на сайті «Citizens Booth UA» у будь-який час.

Фінансову підтримку такого опитування може бути забезпечена консорціумом незалежних організацій з різних країн.

Оскільки, після 20.05.2024 в Україні виник певний узурпаційний душок, то спочатку пропонується прояснити питання легітимності однієї з існуючих владних структур, а вже потім можна спробувати впровадити і повний транайський формат.

Таким чином, в систему влади додається постійно діючий зворотній зв’язок.

Цікаво подивитись, як це буде сприйматися міжнародними та, особливо, національними владними структурами.

42 коментар до “Квиток з Траная”
  1. Боюсь, что среднее время жизни украинского чиновника при этой системе вряд ли перевалило за пару часов. Просто “чтобпоржать” нажали бы на кнопку ликвидации. Тут нужна не только “право народа” по-тракайски, но и обязательная ответственность – уничтожение лиц, проголосовавших без оснований. То есть нажимаешь смертельную кнопку, будь готов, что если ты не прав, то взорвешся сам.

  2. Е більш радикальні засоби визначеності популярності політиків.Проста роздача безкоштовних сумок або майок з портретами піддослідних дае гарний розтин ситуаціі.Халяву швидко розберуть,а ось скіки людей стане ними публічно користуватись-ось і е показчик народной пошани. Подивіться на портретні майки с “хуйлом-ввічливой людиной” у 14-17 роках вони гарно купувались росіянами навіть за великий прайс,а зараз за них пику натовчуть. Аналогічно з нашой владой,потртет “Коливана” на пузі-це презирство оточующих,”Безкута” на спині-точно будуть плювки та ганьба,”Нелегітимніший”- можуть набити пику та до лікарні відправити і самим відважним та швидким раджу портрет “Казачка-Ермачка” на усю спину- тут вже тяжкі тілесні ушкодження від каміння та дрючків будуть.
    Систематично проводжу неявні опитування оточуючих незнайомих людей на питання довіри до влади….нема у них і 10% прихильників,а якщо єлектрика ще подорожчае то ЗЕ почнуть вже у провладних ЗМІ гнобити.

  3. “Народ здійснює владу безпосередньо і через органи державної влади”
    трохи песимістичного футуризму:

    БонЕвтік втік, Найкращий став найгіршим
    А членограйська “грайка” – інвалід
    Але на жаль не став наш всесвіт іншим
    Бо владу здійснює “наймУдріший нарід”

  4. > а якщо єлектрика ще подорожчае то ЗЕ почнуть вже у провладних ЗМІ гнобити.
     
    Сраний патерналізм… Партнери мають ще більше трансформаторів їм присилати, ще більше грошової фінансової допомоги на енергетичний сектор?
    Чому ці «обурені» не вимагають видати їм шоломи, броники, АК і БК?

  5. На даний час обмежити владу може тільки сама влада, а це замкнуте коло. Єдиний варіант, якщо це “опитування” буде прямою вимогою отримання війскової та фінансової допомоги. Але цим ніхто, особливо зараз, займатися не буде

    1. Зараз Зе не визнає своїх помилок і відкидає критику. Захід на офіційному рівні його дії майже не критикує. Зовні все ніби більш-менш пристойно.
      Але він зобовʼязаний розглядати петиції, які набирають певну кількість голосів. І тут можна сформулювати будь-які претензії до поточної влади. І у випадку, коли збереться декілька мільйонів голосів, то тут вже не вдасться просто сказати “я легітимний/ефективний/вороже IПСО” тощо.
      Це буде схоже на імпічмент, коли президент законний, але мільйони громадян вважають, що йому потрібно піти. І тут ти або щось змінюєш серйозно, або всі наступні твої рішення вже будуть нести ознаку нелегитимності з відповідними наслідками.
      Проблема в тому, чи знайдуться ті 2-3 мільйона невдоволених. Бо якщо дії боневтіка досі підтримують більшість українців, то все це не має сенсу.

      1. Отож. На дідька мріяти про всілякі невподобайки в хмарах, не скориставшись механізмом петицій, який вже є в руках?

    2. Дуже часто можна почути думку, що в нас такий дурний “нарід”, який 73% обрав цю “зелену плісняві” , яка подібно до іржи роз’їдає Державу. Це і правда і не зовсім. По перше не проведені ще у 1991 році люстрація і судовий процес подібний Нюренберзському призвели до того, що партійна “номенклатура” легально інтегрувалась в державні інституції відродженої Держави і на протязі усього часу паразитували і грабували її та населення. (Спеціально пишу населення бо у нас явно не громадянське суспільство). Весь час у владі були, то “партійний актив” на чолі з Кравчуком, то Кучмівські “червоні директори” із числа парторгів. Вибори під час першого Майдану привели до влади покоління “”комсомольців періоду перебудови”. Вони на чолі з бабойЮлей привели до влади відвертий кримінал і колаборантів в особі януковича. Порошенко, при всій повазі до нього, не зміг, або не дуже і бажав вийти за межі своїх друзів – олігархів. Тому і такий розгромним результат на виборах. Але правда в тому що “нарід” голосував за Приходька, якого грав “найвеличніший” і за “нові обличчя” у владі. Однак ці обличчя були реінкарнацією тієї самої “партноменклатури”. Всі ці зеленські, єрмаки, разумкови, венедіктови, найєми, стефанчуки(цей список можливо подовжувати безкінечно) діти партійних функціонерів часів совка. Для привабливості залучили якусь невелику кількість відвертих подонків-ідіотів і при відповідній пропаганді (згадайте мосейчучку і їй подібних) привели у владу. Вони всі пам’ятають, як їм було при совку і елітні дітсадки, школи, їжа і одяг кращий ніж у інших і взагалі вони були “вищим за інших за статусом”. Тому вони і близькі за духом з ОПЗЖ і не проти замиритись з кацапами. Треба докорінно змінити цю модель державного управління, яку за роки незалежності збудували уламки радянської номенклатурної системи. Бо як говориться, скільки б чистої води у брудну діжку не наляй, але пити її не можна. Ця система навідь саму чисту людину зламає на свій лад, а не вдасться то просто вб’ють.

  6. Але всеодно ідеє дуже гарна. У випадку коли хтось набирає наприклад більше 30-458% голосів то повинно розглядатись питання (слухання або розслідування) відповідності займаної посади. З обов’язковим оголошенням результатів. У разі декількох підряд таких недовір автоматичне усунення з посади та обов’язковим розслідуванням та заходами.
    Ну і дійсно повинна бути відповідальність тих хто буде так би мовити тиснути по приколу.

    1. А серед громадян має відбиратися якийсь відсоток найбільш незадоволених, і їх має бути зобов’язано висунути себе на виборні суспільні посади.
      Якщо їх не оберуть, або якщо їх оберуть, але змістять таким же чином до завершення їхнього терміну, — їх має бути позбавлено права висловлювати незадоволення на період наступного терміну.
       
      А то зажерлися, все їм не подобається. Ідіть, переконайте інших, що ви саме ті, хто треба, і зробіть так, як треба.

    2. За голосування по приколу в 19му році хтось відповів?

      1. В якомусь сенсі багато хто відповів. Але, на жаль, не обов’язково ті, а всі підряд.

  7. Після виборів 2019 року, у мене й досі у вухах звучить: “Нада проста пєрєстать стрєлять!”, “Шакаладний барига наживаєцца на вайнє!”, “Хуже нє будєт, зато хоть паржьом!” і т.п. х*йня. Тому Я НЕ ВІРЮ ні в яку “народну мудрість”, ні в яку “серьмяжную правду”, ні в яку здатність цього ідеалізованого натовпу хоч трішечки раціонально мислити! А тому здалеку відкидаю моделі, в яких більш-менш безпосередньо править знеособлений “мудрий, простий нарід (с)”.

    Виборчу систему з правом голосу “для всіх” – я вважаю інструментом знищення країни тупим та ненажерливим охлосом, котрий на кожних виборах буде спускати в унітаз будь-які досягнення притомних громадян у царині державотворчості. Бо як тільки черговий популіст наобіцяє цьому “наріду” сите та безтурботне майбутнє, без праці та без зусиль над собою, і без особистої частки відповідальності кожного за загальну долю країни – охлос з диким ревом відразу ж проголосує за такого демагога, і отримаємо те, що маємо зараз (((.

    А за “транайського варіанту” – ми взагалі не матимемо сталої влади, бо її представникам, через деякий короткий час, охлос перманентно зноситиме голови за те, що вони не виявилися чарівниками, і не дарували охлосу “Всьо і сразу, здєсь і січас!”.

    Тому мій варіант такий: після закінчення війни всім потенційним виборцям України – дати ОДИН РІК на внесення себе в виборчі списки (в Україні та за кордоном), ще півроку виділити на уточнення списків та щоб виборці визначилися – вони хочуть проголосувати на виборах чи отримати за свою відмову від голосування якусь суму грошей. І нехай всі, хто живуть категоріями “здєсь і січас” візьмуть гроші і в день виборів залишаться вдома і дивитимуться тупі ролики у ТікТоці. А найбільш стійка та ідейна частина громадян відмовиться від грошей, прийде до виборчих дільниць та зробить усвідомлений вибір!

    1. В Римской республике голосование проводилось иначе. Голосовали, разумеется, только мужчины, но не отдельно, а по когортам – воинское подразделение, примерно как батальон. Один батальон – один голос, в соответствии с желанием большинства голосовавших, принадлежавших к этому батальону.

      Эта система продержалась, с изменениями, несколько сотен лет после чего ее пришлось заменить ввиду чрезмерной успешности.

    2. Агенти кремля запропонують трохи більшу суму, ніж за відмову від голосування, але за голос, відданий за потрібного кандидата (при наявності фото бюлетеня, хоч це і заборонено).

        1. Ну, якщо зараз електоральну одиницю можна купити за кіло гречки, то у випадку вказаної мною моделі, коли агенти Кремля або олігархи захочуть електоральну одиницю перекупити – їм доведеться витратити грошей набагато більше, ніж зараз! Але ж де гарантія, що такий “перекуп” спрацює, і витрачена кругленька сума дасть потрібний ефект?
          Крім того, є ж методи контролю з боку Міністерства фінансів, котре може відслідкувати вливання чималеньких сум грошей на картки фізичних осіб України перед виборами, без будь-яких на те раціональних причин – і перекрити ці фінансові струмки.
          Чи агенти Кремля або олігархів – будуть в темному провулку гроші кешем роздавати )))? Ну, і скільком людям вони т.ч. встигнуть роздати, щоб залишитись непоміченими? Або щоб “нарід” не стукнув їх дрючком по голові, і сам не забрав “за просто так” ті гроші )))?
          Насправді, схем “перекупу” може бути багато, але за належного контролю – їх можна зробити або занадто дорогими, або занадто складними, щоб “овчинка стоила выделки (с)”.

          1. Ой, то скільки ж Ви пропонуєте цим дармоїдам платити, що наші вправні й винахідливі “засівальники” не впораються з їхнім прямим чи непрямим підкупом, навіть із закладанням відсотка збою? А що як інші платники податків на таке не погодяться?
             
            Крім того, Ви ж бачите, як нарід сприймає ідею фінансового бронювання від мобілізації? Виль’ється це в те, що “нарід” почне волати, що обирання влади — лише для багатих, бо бідні ж-бо не можуть відмовитися від офіційного відкупу. :-/ Чи як?

          2. Згадуйте 2004 рік, влИті за Яника приблизно 1 000 портретів МЕРТВОГО Вашингтона – і результат…
            Щодо фотки бюлетеня. ХТО ж забороняє його зіпсувати, поставивши ще одну позначку??? Будуть ритися в урнах, відшукуючи зфоткану?

          3. Законодавчо закріпити норму, згідно з якою вхід до виборчої кабінки зі смартфоном або іншими засобами фото-,відеофіксації – є адміністративним правопорушенням з накладанням штрафу. А перед входом виборця до кабінки голосування – поліцейський обстежує його пошуковим пристроєм, і всі знайдені електронні гаджети вимагає залишити на столику перед кабінкою, під наглядом спостерігачів.
            Яким чином “перекупщик голосів” дізнається, за кого перекуплений ним посполитий проголосував, якщо бюлетень неможливо буде ні зфоткати, ні відзняти?
            А щодо волання про “вибори для багатих, бо бідні не зможуть відмовитися від грошей… (с)” – так це просто смішно )))! За такої системи ніхто і нікого ні до чого не примушує! Хочеш голосувати, бо впевнений у своєму кандидаті – іди й голосуй, а кандидат після обрання – зробить життя в країні таким, що його виборці розбагатіють. А вважаєш, що синиця в руках краща за х*й в ж*пі – бери гроші і йди не на вибори, а в магазин за новеньким айфоном. Вибір, як-то кажуть – за людиною!
            Алкоголіки з наркоманами теж “не можуть відмовитися”, і що – життя суспільства треба підпорядковувати змогам чи не змогам різних девіантів?
            P.S: конкретна сума виплати виборцю за відмову від голосування – це справа економічних розрахунків. Це треба сідати, вирішувати, рахувати і т.п. Це повинно бути фахове визначення, а не пропозиція “від балди”.

      1. Вот для этого за вознаграждение отказываемся от голосования на постоянно, не только прямо на текущие выборы. А восстановить право голосовать можно только за бОльшую сумму и с задержкой на один избирательный цикл. То есть даже если мне дадут денег чтобы я проголосовал за указанного кандидата, я не смогу это сделать, а на следующие выборы уже никто не будет заглядывать.

        1. to Andriy
          Так, згоден! Якщо людина сплачує гроші, щоб поновити своє право голосувати – вона зможе проголосувати не на наступних виборах після поновлення, а через них. І тоді олігархам змобілізувати електорат під чергового “Голобородька” буде проблематично, бо в нашій країні прогнозувати виборчий горизонт далі ніж на наступні чергові вибори – це невдячна справа.
          Детальніше можна уточнити формат відмови людини голосувати – взагалі на всіх виборах чи тільки на певних. Наприклад, від голосування на виборах Президента і Верховної Ради людина може відмовитися, а от право голосувати за мера свого містечка чи сільради – може зберегти.
          Власне, схема робоча, варіантів багато – а деталі треба опрацьовувати.

    3. >>І нехай всі, хто живуть категоріями “здєсь і січас” візьмуть гроші і в день виборів залишаться вдома і дивитимуться тупі ролики у ТікТоці
      Я вже давно про це товчу, але мені кажуть, що я фашист 😒

    4. Краще зробити навпаки: хто бажає проголосувати – має внести в бюджет певну суму, типу мінімального прожиткового мінімуму. Тоді одразу відсіються ті, кому “какая разніца”, “па пріколу”, пенсіонери, яким аби тільки збільшили пенсію, вчителі за 4тисячі $ і т.д. І підкупити буде складніше, вже кульком гречки не обійдеться, бо треба буде живі гроші давати. Взаглі-то був раніше такий собі майновий ценз для виборців: якщо голодранець і нічого не досяг, то яке маєш право за когось щось вирішувати, за себе спочатку потурбуйся. Та й з кандидатами треба припиняти дурню, що кожен має право балотуватись. Кожен , так само , як кожен може стати пілотом, після училища і нальоту годин. Хочеш стати президентом – велкам ту в армію, потім досягни чогось в житті вищого ніж посада двірника, потім каденція в міськраді, облраді, ВР і тоді вже і в президенти можна. Та ще й юр. освіту обов’язково хоч заочну, до основної вищої освіти. А то понаобирали шарікових без клепки і гідності. А суддів треба теж обирати, як і прокурорів, як в Штатах.

      1. “Краще зробити навпаки: хто бажає проголосувати – має внести в бюджет певну суму, типу мінімального прожиткового мінімуму.”

        Вот тут проще всего скупать избирателей. А еще правозащитники начнут истерить “лишают права голоса”.

      2. to Дмитро
        Це набагато суперечливіший варіант, бо після війни – в нашій країні буде дуже багато бідних людей, і не тому, що вони ледарі чи незграби за своєю натурою… І якось цинічно буде вимагати у людей, котрі через війну втратили дім, роботу, сім’ю, заробіток, заощадження і т.ін.- щоб вони ще й платили гроші, за своє право проголосувати.
        До того ж така виборча система має той підводний камінь, що БУДЬ-ЯКУ ВЛАДУ, і часто безпідставно, можна буде звинувачувати у тому, що вона свідомо доводить людей до бідності, щоб вони не могли назбирати грошей на виборчий внесок і змінити її на виборах.

    1. В Україну здавна запрошували переселятися німців, і вони були культуртрегерами (носіями культури, цивілізаторами): https://uk.wikipedia.org/wiki/Німці
      Що як зробити це частиною бажаної повоєнної відбудови України?..
       
      Між іншим, коли китайці дають кредити на інфраструктурні проєкти, вони ставлять умови, що матеріали постачають нові китайські підприємства, збудовані в Україні, які будують, і на яких працюють китайці, які потім залишаються в Україні. Чому не робити аналогічно з тими же німцями?

  8. Якби я був Полтавським соцьким
    Багато б дечого зробив:
    Береги були би із сала,
    А в річці б галушки варив.

    Земля була б з смачної каші
    Та апетитних потрохів,
    На вербах би росли ковбаси,
    А листя б було із млинців.

    Все Чорне море було б пиво,
    Дніпром вишнівочка б текла,
    Вина Дністер нам доливав би,
    Горівка б у ставках була.

    Криниці були б з добрим квасом,
    Таким щоб в носі закрутив,
    Щоб чоловік з похмілля часом
    Скільки хотів би стільки й пив.

    Старі баби і молодиці
    Знову б дівчатами були —
    Рум’яні, свіжі, круглолиці,
    Як тії маківки цвіли.

    Я зиму зовсім скасував би,
    Щоночі була би весна,
    Про сніг ніхто не споминав би,
    Бо літо було би щодня.

    Тоді не треба і одежі,
    Ані чобіт, ні жупанів.
    Ходили б як святі на небі —
    Без сорочок і без штанів.

    І люди були би здорові,
    Пісні ще й гарні на підбір.
    Привітні, милі, чорноброві,
    Хто з ким хотів,
    той з тим би й жив.

    Я військо зовсім скасував би
    І всіх гетьманів, і царів.
    Війни ніколи б не бувало,
    А тільки музика і спів.

    Якби я був Полтавським соцьким
    Багато б дечого зробив,
    Тим часом хлопці прощавайте,
    Поки хтось шию не набив!

    1. Украина сделала что-то плохое странам Глобального Юга? Что именно?

      1. Вопрос неправильный. Что она сделала… вообще. Что страны Глобального Юга (или вообще хоть кто-то) должен озаботиться проблемами Украины. В общем послушайте, я не буду пересказывать.

          1. Им вроде от Украины ничего не нужно, что нельзя сказать в другую сторону. Дипломатия? Нет, не слышали.

  9. 1. Потрібно зареєструватися виборцем, якщо потрібно, то і за гроші
    2. Потрібно здати ЗНО на виборця ( мова, історія, конституція)
    3. Пропустив одні вибори (місцеві, районні та будь які) наступні пропускаєш, пропустив двоє виборів – нах зі списку

Коментарі закриті.